14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCe bacsis a cerut presedintele Bush?

Ce bacsis a cerut presedintele Bush?

S-a facut mare caz in presa guvernamentala din Romania de gestul presedintelui George W. Bush, de a-i intinde mina lui Adrian Nastase la terminarea discursului sau de la montajul literar-artistic intitulat „Intrarea celor sapte state in NATO“. De cum l-am vazut, eu insa m-am intrebat, de pe podiumul presei audiovizuale, unde imi facusem cu greu loc intre televiziunea publica din Macedonia si CNN, ce i-a cerut in schimb premierului nostru liderul american. Asta, deoarece aveam deja experienta a ceea ce s-a numit afacerea cu autostrada.

La o vizita anterioara in SUA, insotindu-l pe Ion Iliescu in calitate de jurnalist interesat de a fi la fata locului, am raspuns convocarii de a merge la Blair House, unde presedintele nostru urma sa spuna presei dimbovitene ce a dialogat cu omologul american. Nu mi s-a parut nimic deosebit. Nici macar piscoturile, la fel de insipide si la fel de faramicioase ca si la conferintele de presa din localul numit Cotroceni. Nu mi-au atras atentia nici referirile insistente ale domnului presedinte la nevoia Romaniei de autostrazi. Ion Iliescu are o vizibila disponibilitate de a aborda public continutul ultimei carti citite sau al ultimei discutii avute. Dinspre carte nu era nici o primejdie. Nu era nici o primejdie nici dinspre discutie, in delegatia de jurnalisti si in cea de oficiali nefiind nici un fan al autostrazilor. M-am impacat cu gindul ca m-am ales totusi cu ceva din conferinta de presa. Cu o noua constatare, ca americanii au devenit deja nevricosi in materie de masuri antiteroriste, subsemnatul confruntindu-ma la un moment dat cu posibilitatea de a ramine in strada. Agentii serviciului secret american nu intelegeau ca n-am nici un motiv sa detonez linga persoana fizica a lui Ion Iliescu o centura de grenade. Nu de alta, dar de Ion Iliescu mai avem nevoie.

In recenta deplasare cu Adrian Nastase, am avut surpriza unui moment de isterie antiterorista mai dihai decit cel de la Blair House. Desi am aterizat la Baza militara aeriana Andrews, unde se afla avionul prezidential american si, desi venisem cu o aeronava speciala, gazdele ne-au obligat pe noi, jurnalistii, sa ne lasam amprentele si fotografia.

Cind s-a ivit scandalul cu autostrada, am realizat ca Ion Iliescu nu batea cimpii cu gratie. Ne transmitea, fara sa ne-o spuna direct, ceva din discutia avuta cu George W. Bush. Asadar, hotarirea ca americanii sa ne faca o autostrada s-a luat la Casa Alba. Ca un soi de bacsis cerut lui Ion Iliescu pentru ca beneficiase de o primire mareata din partea liderului numarul unu al lumii. Adrian Nastase nu ne-a convocat la Washington sa ne dezvaluie, fie si aluziv, ce s-a discutat cind a fost primit in Biroul Oval. De aceea, urmaresc cu o deosebita atentie sedintele de guvern. Astept sa vad ce bacsis va primi George W. Bush pentru o banala stringere de mina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS