10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Fata in fata

Guvernul Nastase a primit un dus rece. Raportul baroanei Nicholson a trecut prin Parlamentul Uniunii Europene, aproape nemodificat. Apoi baroana a venit la Bucuresti ca sa clarifice si mai bine lucrurile. Nastase si echipa lui sint, sper, edificati. Nu poti sa minti pe toata lumea, tot timpul. Reformele merg incet si prost, justitia e sub controlul puterii, ca si mass-media, administratia locala este ineficienta. Dar marea problema este coruptia, care s-a generalizat. Ea incepe de sus,dar se trateaza de …jos. PSD, de fapt, gruparea din jurul lui Nastase, a reactionat prost, facind o operatie de imagine.

Adica o rotire de cadre, intitulata restructurare si remaniere. A ambalat chestia in staniol, i-a pus panglici, si a vindut povestea energic opiniei publice romanesti, dar si la Bruxelles. Asta vrea sa insemne ca domnii din guvern s-au pus pe treaba. E putin probabil sa faca ceva. Noua formula de la Palatul Victoria – intesata acum de citiva fideli ai Cotrocenilor, figura lui Ioan Talpes, mai ales, atrage atentia – propune un program heirupist care aminteste tare de tot de jalnicul „Contract cu Romania“, scornit de Constantinescu. Dar ce a mers o data si a reusit sa insele pe toata lumea nu prea cred sa reuseasca iar. Minuni nu se pot face. Ce nu s-a facut in trei ani se va face pina in vara? Mira-m-as. Cum este an electoral, si urgenta este sa cistige alegerile, e de vazut ce va face PSD. Noii ministri ar trebui sa se ocupe mai ales de zonele sensibile ale integrarii. Formal o vor face. Cit vor reusi, nu se stie. Timpul e scurt, alegerile sint alegeri. In iunie, mergem la locale, in noiembrie/decembrie votam pentru parlament si presedintie. Acest calendar este suprapus celui al Uniunii Europene. Vom reusi sa incheiem negocierile in acest an? Daca raportul de tara nu ne va fi favorabil in toamna, anul 2007 devine o simpla data in calendar. Disjungerea de Bulgaria vrea oare sa insemne ca pentru Romania mai plauzibil ramine anul 2009? Foarte posibil. Procesul integrarii trebuie sa continue, e clar. Dar daca Romania nu poate, e treaba ei. Acesta este mesajul. Raspunderea pentru acest impas o poarta guvernul si, mai ales,primul ministru.

Surprinzator de slaba reactia opozitiei, care nu prea a reusit sa puncteze dificultatile mari ale guvernului. Tandemul Stolojan/Basescu nu a gasit inca formula sa iasa in evidenta. Diferentele de tactica dintre cele doua partide, ca si de interese, se observa. Solutia de compromis, ca la alegerile locale sa se mearga separat, este o prostie. Electoratul va fi confuz, cind de fapt ar trebui sa se clarifice in acest exercitiu pentru toamna. Defilarea cu brasarda Uniunii Europene prin parlament, criticile vagi de la discutia din parlament nu ajung. Totusi, e si ceva pozitiv aici. Motiunea de cenzura nu a fost depusa. In ciuda aparentelor, asta nu e rau. PRM a refuzat sa isi dea semnaturile pentru ca negocierile nu au ajuns la rezultatul dorit. Adica respectiva hirtie sa fie citita de Corneliu Vadim Tudor. Unii au deplins esecul. Cred ca se insala. Defilarea asta cot la cot a PD/PNL cu PRM nu e buna. Sa presupunem ca s-ar obtine cistigul de imagine scontat, cine va primi voturile? Aici sint doua grupari care merg separat. Alt prilej de confuzie. In plus, Alianta DA si PRM sint concurente. Ambele grupari doresc sa prinda locul doi in viitoarele alegeri. Ele se bat pentru acest loc intre ele. Una este sa ajunga in turul secund Stolojan, in cursa pentru Cotroceni, si alta Corneliu Vadim Tudor. Stolojan are mari sanse sa realizeze o coalitie impotriva candidatului PSD. Cu Vadim Tudor in turul doi, Nastase se poate socoti deja ales. Toate astea fac din colaborarea cu PRM o greseala de tactica. E mai bine ca nu s-a ajuns la depunerea motiunii de cenzura. Sigur, era de preferat ca opozitia sa detina cele 120 de mandate necesare, dar nu le are. Dezastrul produs de Constantinescu in 2000, cind a dezertat, se face resimtit si acum. Dupa trei ani, opozitia abia incepe sa se ridice, sa se articuleze cit de cit, sa ofere ceva. Inca e prea putin…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS