17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLa limita Constitutiei

La limita Constitutiei

Simbata, 6 martie 2004, Vila Lac 1. Jurnalistii asteapta intilnirea dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase. O intilnire despre care n-au aflat tragind cu urechea la usile palatelor, ci chiar din declaratii oficiale. Adrian Nastase tace. Se teme sa nu greseasca in fata unei prese care ii devine tot mai ostila pe zi ce trece. In schimb, Ion Iliescu vorbeste. Isi poate permite. Are suficient capital electoral ca sa nu-i mai pese prea tare de ziaristi. Tine sa precizeze: „…e treaba lui, a premierului, sa-si gaseasca structura, echipa si asa mai departe“. Nu e intiia oara cind, referindu-se la remaniere si restructurare, presedintele insista ca premierul e cel care gindeste totul. N-o face intimplator. Ion Iliescu are o adevarata spaima de incalcare a prerogativelor constitutionale. Or intilnirea de la Vila Lac 1 e undeva la marginea Constitutiei, gata sa treaca dincolo, in teritoriul puterilor exagerate. Potrivit Legii fundamentale, rolul presedintelui in astfel de imprejurari e bine delimitat.

Suna astfel articolul 85, alineatul 3: „Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii parlamentului, acordata la propunerea primului ministru“.

Din alineatul 2, la care se face trimitere, pricepem ca „Presedintele ii revoca si numeste, la propunerea primului ministru, pe unii membri ai guvernului“. Lucrurile sint limpezi in chestiunea succesiunii momentelor. Fiind vorba de o restructurare a guvernului, dupa trecerea prin parlament, propunerea ajunge la presedinte. Asadar, Constitutia nu prevede o aprobare a presedintelui in aceasta faza: inainte de delegatia permanenta a PSD si, mai ales, inainte de votul parlamentului. Daca ne tinem strict de litera legii, consultarea de la Vila Lac 1 e anticonstitutionala. Presedintele nu poate discuta cu premierul restructurarea pina nu se pronunta forul conducator al partidului de guvernamint, Senatul si Camera Deputatilor. Sa admitem ca Adrian Nastase tinea neaparat sa afle si parerea lui Ion Iliescu in calitatea acestuia de parinte fondator al PSD. Sa nu cumva sa-i fie respinsa propunerea in Delegatia Permanenta. In acest caz, intilnirea trebuia sa aiba loc intr-o discretie absoluta. Sau macar fara a avea notele unui moment oficial. Reuniunea de la Vila Lac 1 a avut notele unui moment public. A fost invitata presa. A durat doua ore si jumatate. A fost prezentata drept o ultima intilnire inainte ca propunerea premierului sa ajunga in Delegatia Permanenta. A fost invocata cu titlu de autoritate in toate declaratiile ulterioare, inclusiv in cea a premierului de la conferinta de presa.

Simtind riscul, Ion Iliescu si-a luat toate precautiile. Si le-a luat degeaba. Jurnalistii erau innebuniti de asa-zisul razboi dintre palate, produs al masinii manipulatorii a puterii. Erau atit de excitati ca premierul se va intilni cu presedintele si vor repeta ciondaneala dintre Regele Manelelor si Imparatul Manelelor, incit nu s-au gindit sa-i puna domnului Ion Iliescu o intrebare de bun-simt: „Bine, bine, dar daca e treaba premierului, de ce va mai intilniti cu el? De ce nu i-ati spus, «Nu ma intereseaza, Adriane. Faceti ce vrei, treci propunerea prin Delegatia Permanenta si prin parlament, si apoi vii s-o discutam»“.

Si mai trebuia sa adauge ceva domnul presedinte. Ceva in genul: „Ne plingem ca oamenii nu respecta legea. Pai cum s-o respecte daca noi insine, sefii Romaniei, o incalcam pe fata?“ Asa ar fi trebuit sa-l respinga Ion Iliescu pe Adrian Nastase. N-a facut-o. Si ne mai intrebam de ce ne mustra cei de la Bruxelles, pentru ca avem mari probleme cu aplicarea in practica a legilor adoptate. Altfel frumoase. Frumoase si inutile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS