21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPrimavara refuzata

Primavara refuzata

E vineri dimineata… Stau la masa si incerc sa scriu articolul pentru ziarul de miine. Dar nu-mi vine nici o idee in cap; normal, caci nu au unde. Acum il inteleg pe profesorul Moisil care, cu foarte multi ani in urma, cind i s-a cerut sa-si planifice pe zile si ore activitatea sa de creatie stiintifica, a raspuns: „Dragii mei, eu nu pot fi destept fix joia, de la 5.00 la 7.00“. Insa, la mine perioada in care nu pot fi destept este mult mai lunga; practic, acopera intreaga zi.

In speranta unei inspiratii, privirea mi se indreapta spre geam si trece dincolo de el. Un abur fin ca o dantela se ridica incet de pe cimpie si se pierde discret, ca o speranta. Cimpia simte de pe acum bucuria coltului de iarba verde. Ciinii simt si ei, nelamurit, ca se va intimpla in curind ceva si se bucura anticipat, tavalindu-se cu labele in sus. Nelu Oblemenco sta tot cu piciorul ridicat. Parca totusi s-a schimbat ceva in intentiile lui. Parca nu mai vrea sa loveasca mingea de pe soclu, ci ar vrea sa dea un picior in fundul acelora datorita carora echipa lui a ajuns unde a ajuns. Doi gugustiuci au venit la fereastra ca sa le dam firimituri de piine. Vin de multi ani. Acum sint batrini, poate pensionari. Si-i cred, iar din pensia lor e greu sa-si cumpere o piine…

Si-n acest decor de liniste si pace, aud deodata un zgomot: „crant, crant, crant“. La inceput, n-am stiut ce e; mi-am dat seama insa ca ma rodea constiinta. Ca prea am criticat in articolele mele puterea si partidul. Am ajuns astfel, vorba presedintelui nostru, un „ciomagar“! Minunata si potrivita expresie, „ciomagar“. Care, fara indoiala, alaturi de celelalte expresii celebre, „mai, animalule!“ sau „Proprietatea privata e un moft!“, vor ramine vesnic in patrimoniul de aur al spiritualitatii romanesti.

In ceasul al 12-lea recunosc ca am gresit. I-am acuzat ca nu se gindesc la Europa! Dar numai la ea se gindesc si la viitoarele fonduri ce ne pot veni de acolo. I-am acuzat ca nu se gindesc la coruptie! Din contra, numai la asta se gindesc. I-am acuzat, dar mai mult altii, ca nu schimba ministrul justitiei; si, iata ca, se pare, in locul doamnei Rodica Stanoiu va veni doamna Stanoiu Rodica. I-am acuzat, si eu si altii, ca nu se iau masuri radicale si eficiente. Si iata ca s-au luat, si de acum inainte lucrurile vor merge perfect. Caci s-au numit trei viceprim-ministri. Asta era cheia! Caci cei trei muschetari, impreuna cu Adrian D’Artagnan, vor baga frica-n dusman! In plus, a fost propulsat in guvern un „buldog“, fost Titulescu second hand, fiindca in calitatea sa de sef al unei comisii de control a guvernului si-a terminat treaba, demascindu-i pe toti marii corupti ai tarii.

Nu putem sa nu recunoastem ca s-au facut multe in ultimul timp. Am primit pasapoarte pentru Europa (e drept, ultimii; dar romanii care pleaca, in buna parte, ne fac cinste si au un comportament infractional ireprosabil). Am fost primiti in NATO, asa ca vom fi aparati, de dusmani (din pacate, numai de cei dinafara, desi cei dinauntru sint mult mai rai), s-au asigurat drepturi sporite si conditii bune multor categorii de cetateni; ca de pilda homosexualilor. (Astfel, contrar celor spuse de doamna Roberts, vom putea intra in Europa si cu spatele). Nici pensionarii n-au fost uitati; li s-a marit de curind pensia cu 20.000 de lei. Iar pina in 2007, celor un sfert dintre ei care vor reusi sa supravietuiasca li se vor corela pensiile.

Celor care nu sint convinsi de realizarile acestei epoci de aur (fals) le recomand sa urmareasca programele de la televizor; desi acestea sint vizibil manipulate, caci prea des apar Basescu si Stolojan in dauna domnilor Nastase si Iliescu. Imi plac anunturile care avertizeaza asupra emisiunilor care urmeaza. Sint foarte utile; astfel, copiii si adolescentii vor putea fi siguri ca nu vor scapa emisiunile care le sint interzise.

Zilele trecute am fost incitat de o emisiune despre care se spunea „contine expresii bulgare“. Si intr-adevar, se spunea despre bulgari ca si ei sint hoti si ca au toate defectele noastre, ba mai multe. (Capra vecinului!). Desi cele spuse ar putea fi curat adevar, mie mi se pare curat murdar.

Am mai fost incitat de o emisiune despre care se spunea ca „nu este recomandata persoanelor prea serioase“. Urmarind-o, mi-am dat seama ca recomandarea era complet justificata. Caci era plina de lucruri foarte nostime. Protagonist era domnul Agathon, care a vorbit de axa raului, care isi are capetele in PD si PNL. Fara s-o spuna explicit, ne-a lasat sa intelegm ca, in antiteza, exista mai multe axe ale binelui. Una ar fi cea care uneste palmierii din Mamaia cu castelul lui Dracula de la Sighisoara. Alta ar fi axa ce uneste Palatul Victoria cu cel de la Cotroceni. Asta ar fi insa o axa motoare, caci invirte multe si multi se invirt datorita ei. Domnul Agathon ne-a mai explicat, din punct de vedere psihologic, ca, pe masura ce mizeria oamenilor se accentueaza, pe masura ce se constata, nivelul coruptiei creste, cu atit mai mult iubirea oamenilor fata de partidul conducator creste. Conform ultimului sondaj, facut sub conducerea unui independent care e si secretar al guvernului, reiese ca mai mult de 50% din populatie este lesinata de dragoste pentru PSD.

Ceea ce ne umple de sperante pentru viitor. Ca si vestea ca domnul Bumbu, presedintele Partidei Romilor, s-a hotarit sa se sacrifice si sa-l succeada pe domnul Iliescu la Cotroceni.

Iar am fost „ciomagar“ si nu e bine. Iata ca primavara care se insinua dimineata in zori mi-a fost refuzata. Ninge!

Tot astfel, intr-o plina iarna, intr-un Decembrie singeros, am visat o primavara; care ne-a fost refuzata!

Unde-i primavara visata? S-a dus pe apa simbetei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS