21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUn obicei prost: contestarea sondajelor

Un obicei prost: contestarea sondajelor

Nu cunosc in istoria postdecembrista vreun sondaj de opinie care sa fi fost primit mai rau decit cel realizat de IMAS, intre 11 si 23 februarie 2004. Toate datele documentului au fost violent contestate de catre presa de opozitie, incepind cu procentajul atribuit PSD si terminind cu clasamentul la capitolul incredere. In Romania mai sint in picioare, dupa viscolul financiar al tranzitiei, doar trei institutii de exploatare a starii de spirit: IMAS, Metro Media Transilvania si CURS. Toate aceste institutii ar trebui sa-si inchida portile si sa se reprofileze pe cultivatul legumelor in comunele satelit ale Bucurestilor. Indiferent de ce vor face, rezultatele sondajelor vor fi categoric negate. Daca PSD va fi deficient in sondaje, iar Alianta D.A., intarita, documentul va fi pus la indoiala de catre PSD. Daca va fi invers, documentul va fi contestat de catre formatiunile din opozitie. Recentul sondaj IMAS a ridicat contestarea pe culmi nebanuite. Partidele nemultumite – de la PNL pina la UDMR, trecind prin PRM – au tinut conferinte de presa in care cifrele au fost denuntate ca false. PD a ajuns pina acolo incit sa ceara presei sa nu mai publice sondajele realizate de IMAS si Metro Media.

Din punctul nostru de vedere, a contesta un sondaj in sine, fara a-i dovedi slabiciunile de realizare, mi se pare o imensa prostie. N-am putut sa nu remarcam ca denuntarea n-a adus nici un argument tinind de desfasurarea anchetei. Sondajul IMAS a fost negat de PNL-PD pe motiv ca PSD nu poate avea un procentaj de marimea celui avansat de document. De ce nu poate avea PSD un procentaj de 50,8%? La aceasta intrebare n-am primit un raspuns satisfacator. Desigur, s-a spus ca procentajul nu-i adevarat, deoarece IMAS l-a avut ca director in aceasta perioada pe viitorul cancelar al lui Adrian Nastase. Din punct de vedere logic, nu e un argument. Nu-i obligatoriu ca intre Alin Teodorescu si guvern sa fie o negustorie in urma careia IMAS falsifica realitatea in favoarea PSD. Un asemenea argument e valabil doar ca argument in plus la demontarea sondajului propriu-zis. Sau la publicarea unui sondaj realizat de o institutie internationala. Institutie greu de gasit pentru romani daca ne gindim ca pina si NATO poate sta sub semnul suspiciunii de a face jocurile PSD. In sine, nu e insa un argument suficient pentru a refuza rezultatele ca fiind manipulatorii.

Refuzind sa ne pronuntam asupra veridicitatii sondajului IMAS, deoarece n-avem cum pretinde a fi mai buni decit un institut de specialitate, vom incerca sa tragem citeva concluzii asupra atmosferei create in jurul documentului.

Iata-le:

1. Prin violenta, intoleranta, fanatism, atmosfera ne aminteste de prima parte a lui 1992. E o atmosfera tipica unei scene politice in care partidul de guvernamint domina zdrobitor o opozitie inca necoagulata.

2. La 15 ani de la Revolutie, e pusa sub semnul indoielii o alta institutie a democratiei: cea a sondajului de opinie. Ea se alatura astfel justitiei, parlamentului, clasei politice. Se pregateste: mass-media, televiziunea indeosebi.

3. Batalia intre partide continua sa vizeze imaginea si nu realitatea. Nu altfel se explica incrincenarile din controversele privind presa.

Contestarea sondajelor e un obicei postdecembrist. Unul dintre multele obiceiuri proaste de care, pare-se, nu vom scapa curind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS