24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCita politica, atita flecareala

Cita politica, atita flecareala

La conferinta de presa saptaminala a „Actiunii Populare“, Mugur Ciuvica, purtator de cuvint, a prezentat caietul intitulat „Registru cu persoanele din rindul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate“. La pozitia 19 de la litera B se face vorbire despre Traian Basescu, la vremea respectiva, 1978, ofiter II la Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime Constanta. Fluturind documentul, Mugur Ciuvica a purces de indata la un veritabil rechizitoriu impotriva lui Traian Basescu: turnator al Securitatii, rasplatit pentru asta, traitor in minciuna timp de 14 ani, membru al mafiei securisto-comuniste care stapineste azi Romania. Caietul nu dovedeste insa ca Traian Basescu a fost informator. Aceasta deoarece, potrivit tuturor specialistilor in Securitate, era vorba de o lista pe care ofiterul de obiectiv o inainta pe cale ierarhica primului-secretar al judetenei de partid cu propuneri de cetateni care sa fie racolati. Legea interzicea drastic contactarea unui membru de partid inainte de a fi obtinuta aprobarea. E posibil, asadar, ca Traian Basescu sa nu fi fost racolat. Fie pentru ca ofiterul inaintase un numar cit mai mare de insi ca sa fie felicitat (si la Securitate se practicau, ca la CAP, raportarile triumfaliste!), fie pentru ca Traian Basescu refuzase. Si cu toate acestea, Mugur Ciuvica a luat drept proba zdrobitoare Registrul si a construit pe cotorul lui o gramada de vorbe.

Aflind de acuzatie, Traian Basescu a convocat si el de indata o conferinta de presa. Dupa ce a negat categoric c-ar fi fost informator al Securitatii, liderul PD a trecut la un discurs impotriva lui Mugur Ciuvica, impotriva „Actiunii Populare“ si, evident, impotriva PSD. Dupa care a anuntat ca-l va da in judecata pe Mugur Ciuvica pentru calomnie. Traian Basescu a inaltat si el o gramada de vorbe pe o temelie indoielnica. Din faptul ca Domnia sa a negat c-ar fi fost informator nu rezulta automat ca n-ar fi fost. Pentru asta e nevoie de dovezi.

Jurnalele TV de seara si gazetele de a doua zi s-au ocupat pe larg de scandal. S-au difuzat acuzatiile de o parte si de alta. S-au exprimat pareri pro si contra in chestiunea daca e mina PSD. Stirea a fost preluata de talk-show-uri. De o parte Mugur Ciuvica, de alta, locotenentii lui Traian Basescu. Au iesit cu declaratii si purtatorii de cuvint ai altor partide. Gramezii de cuvinte a celor doi li s-au adaugat alte si alte gramezi. S-a facut un deal.

Acum, dupa ce competitorii s-au dat in judecata, dupa ce politicienii si-au administrat scatoalce, dupa ce analistii au intors faptul pe o parte si pe alta, ca pe o friptura asupra careia ai indoieli, nimeni n-a observat un amanunt. Totul se putea rezolva in doi timpi si trei miscari. In Registru se spune ca Traian Basescu a fost racolat de un anume locotent- major Avramidis la 9 septembrie 1978. Romania e o tara mica. Nu e nici Rusia, nici America, nici China. Dar si de marimea si populatia acestor tari fiind, numitul Avramidis ar fi putut fi gasit. Sau, ma rog, s-ar fi putut descoperi mormintul, daca a murit intre timp, neamuri sau colegi, daca a fugit din tara. Descoperirea ar fi transat chestiunea. N-ar mai fi fost dealul de vorbe. Cei doi nu s-ar mai fi dat in judecata. Am fi fost scutiti de citeva talk-show-uri fara istorie. Si, in general, ne-am fi vazut de treaba.

Nimeni nu s-a gindit insa sa-l caute pe sus-numitul. Nici acuzatorul Mugur Ciuvica, nici Traian Basescu, nici liderii PSD, nici jurnalistii. Unii s-ar mira de o asemenea situatie, proclamind-o o noua enigma postdecembrista. Noi nu ne miram. Asta deoarece, daca Avramidis ar fi fost gasit, n-ar mai fi fost atita flecareala. Adica atita politica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS