12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAflatul in treaba la politicienii romani

Aflatul in treaba la politicienii romani

Radio Romania Actualitati difuzeaza in fiecare seara un Buletin politic, emisiune dedicata activitatii partidelor. Una dintre emisiunile prin care postul public vrea sa-si dovedeasca echidistanta ceruta de statut. Ca si „Antena partidelor parlamentare“, care urmeaza, „Buletinul politic“ e o emisiune de o rara plicticosenie, ce nu cred sa stirneasca nici macar interesul nomenclaturii de la virf a partidelor. N-am vazut-o pina acum in centrul vreunui scandal politic. N-am sesizat-o nici macar intr-un articol din presa scrisa. Ea merita insa atentie din partea analistului. Ascultind-o, analistul isi poate face o imagine asupra a ceea ce inteleg prin activitate formatiunile politice din Romania de azi. Cind spui activitate a unui partid politic, te gindesti la o paleta larga de actiuni: de la cele organizatorice, menite a da tarie de lupta, pina la cele de contact cu alegatorii, menite a spori capitalul electoral si intre campanii.

Supusa acestei exigente minime, emisiunea „Buletinul politic“ iti provoaca mari descumpaniri. Materia de fond e data de comunicate primite la redactie, prelucrate editorial de catre jurnalistii radioului. Daca o iei insa in serios, risti sa crezi ca partidele politice din Romania sint simple birouri de presa. Cu mici exceptii, intre care se numara PSD, partidele politice trimit la radio pareri scrise despre lume si viata. Ele se vor, daca inteleg eu bine, reactii ale formatiunilor respective la intimplarile mari si mici din jur. La fel de bine, aceste texte si-ar gasi locul intr-un oficios de partid, iscalite de ziaristi mediocri. Cutare partid protesta mai zilele trecute fata de situatia grea a tinerilor in tara noastra. Un altul denunta situatia pensionarilor. Probleme eterne ale societatii romanesti postdecembriste, abordate intr-o maniera rutiniera. E limpede ca partidele respective n-au avut o activitate mai acatarii nici in ziua, ba chiar nici in saptamina respectiva. Au trimis insa comunicatul pentru a nu se crede ca ele stau cu miinile in sin.

Un lucru asemanator se intimpla cu conferintele de presa ale multor partide. Din nenorocire, aceste conferinte trebuie tinute saptaminal. Pentru un partid cu o bogata activitate, n-ar fi nici o problema. Ar avea ce sa spuna si daca s-ar intilni in fiecare zi cu jurnalistii. Cum insa majoritatea partidelor n-au nici o activitate, conferintele de presa sint un adevarat cosmar. Inaintea lor, prin sedii domneste o agitatie infricosatoare. E musai sa apara cineva in fata presei si sa spuna ceva. Altfel s-ar crede ca partidul a inchis portile si a tras obloanele. Cu chiu, cu vai se gaseste un sacrificat. Acesta iese si citeste un text incomensurabil despre situatia din agricultura Romaniei. Sau, si mai rau, face o declaratie aiuritoare, care da ulterior mari batai de cap conducerii. Nu de putine ori, pe acest fond, conferintele de presa ale partidelor se transforma in jurnale vorbite pe tema coruptiei. Cite un lider sau purtator de cuvint da citire unui material cu dezvaluiri de senzatie. Dupa care se retrage satisfacut. Daca partidul respectiv a pus mina pe un document menit a zgudui din temelii regimul, ar fi normal ca actiunea sa nu se limiteze la lectura publica a unui articol de gazeta. Partidul respectiv sa ridice problema in parlament. Sa ceara constituirea unei comisii de ancheta. Nu se intimpla asa. Si asta pentru ca momentele de dezvaluire a unor cazuri de coruptie, tot mai multe in ultimul timp, izvorasc din aceeasi lipsa evidenta de activitate. Lipsa pe care partidele nu vor s-o recunoasca nici in ruptul capului. Si atunci trimit comunicate mediocre „Buletinului politic“ de la radio sau tin conferinte de presa fara nici un rost.

Intr-un extraordinar efort de a se afla in treaba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS