14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSCUMPIRI DE ANUL NOU

SCUMPIRI DE ANUL NOU

Sarbatorile de iarna ne-au adus deja o mare bucurie. De la 1 ianuarie se scumpeste energia. Gazele, benzina. Si la fiecare trimestru tot asa bucurie o sa avem in anul care vine. Sa-l primim cum se cuvine. E un cadou frumos. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Chestia e ca de la energie, in serie, se scumpesc toate. Cum va fi an electoral, guvernul ia riscuri mari. Daca o face, e de apreciat. Opozitia s-ar putea sa scoata capul, profitind de nemultumiri. Asta, chiar daca PSD sta confortabil acum. PSD va cadea brusc, ca un Stukas in picaj? Scumpirile te fac sa pierzi alegerile. Ma indoiesc. Guvernul isi vede de treaba lui, cam nervos, totusi. Sigur ca nu ar vrea sa ia asemenea masuri (pina in prezent toate s-au ferit de asa ceva), dar nu are incotro. Bruxelles, FMI sint ferme. Nu trebuie sa mai subventionam energia. De inteles. Electoral, efectul ar putea fi intr-o tara normala pur si simplu sinucigas. In 2004, negocierile cu UE trebuie incheiate si ni s-au cerut masuri de accelerare a reformei, e cazul sa nu ne mai ascundem dupa coltul casei. Mai ales ca nici nu prea mai putem. Casa e ca o sandrama, sta sa cada peste noi. Populatia nu se intereseaza de aceste interese strategice. A ajuns surda de urechi de cind i se tot spun povesti. De mai bine de o jumatate de secol se tot sacrifica pentru un viitor incert. I s-a cam urit cu binele, cum vedem. Asa ca va reactiona cum stim la valul de scumpiri. Chiar daca o propaganda care ataca in haita – asa cum s-a vazut la referendumul pentru Constitutie – va arata clar ca trebuie neaparat sa scumpim, tot nu va obtine efectul scontat. Adica asentimentul romanului ca da mai multi bani din buzunar. Practic, s-a ajuns in situatia ca platim serviciile ca in Occident, dar salariile oamenilor sint ca in Orient. Situatia era inevitabila, pina la urma. Dar chestia e cine plateste distractia? Si mai ales: cu ce bani? Il si vad pe capul de locuitor intorcindu-si pe dos buzunarele.

In ciuda aerului sigur de sine, guvernul, pachetul de ministri, daca vreti, de sub conducerea lui Adrian Nastase, are probleme. Are de ce sa fie ingrijorat. Sigur, inainte de toate e amenintarea pierderii puterii, care e miza oricaror alegeri pe lumea asta. Bilantul nu e atit de pozitiv si asigurator. Anul 2004 a insemnat rezolvarea conflictului cu Ion Iliescu in urmatorii citiva ani. Scorul a fost o victorie neta pentru locatarul Cotrocenilor. Iliescu va ramine nr. 1. Partida de vinatoare s-a incheiat, prada a fost impartita, totusi s-a facut liniste in partid. S-a solicitat omerta, silenzio stampa. Fara polemici in public, fara declaratii aiurea date presei, fara spalarea rufelor de fata cu altii. O liniste domneste acum peste PSD. E un partid disciplinat, cu amintiri proaste despre cum e sa stai in opozitie. O data cu apropierea campaniei, disciplina a cuprins rindurile social-democratilor. Rafuielile ramin pentru 2005. Actorii lor vor fi supravietuitorii anului 2004. In Opozitie e asa o vioiciune. Declaratii, polemici, animatie. Sondajele arata bine. Chiar daca nu sint inca la unison, Stolojan si Basescu sint redutabili ca potential electoral. Ei pot creste si, intr-o conjunctura favorabila, pot sa faca si scor. Acesta a produs anxietate la PSD. Desi parea un galop de sanatate, campania din 2004 se anunta plina de dificultati pentru guvernamentali.

In flanc, PRM isi taie o felie destul de groasa din nemultumitii anilor doua mii. Cit timp PRM e sus, plasat pe locurile doi – trei, e greu de presupus ca PSD poate fi batut in alegeri.

In 1996, PRM era jos si s-au putut aduna destule voturi de o coalitie anti-PDSR. Solutia pentru 2000 a fost un PRM peste 15%, s-a adaugat o coalitie destramata si victoria a fost asigurata. Se incearca reluarea aceluiasi scenariu si la anul. Cu sanse reale de reusita. Avem un PRM cu peste 15%. Alianta PNL-PD in acest context va aduna numai o cota din voturile celor care nu mai vor o guvernare PSD. Va fi asadar o cursa strinsa, cu sanse inegale, PSD fiind mai pregatit, mai potent financiar si organizatoric. Numai o surpriza pe parcurs poate sa schimbe rezultatul. Altfel, nici scumpirile nu aduc mare lucru. E de vazut cit din impopularitatea lor va conta la urne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS