11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum a devenit 1 Decembrie patul conjugal al PNL-PD

Cum a devenit 1 Decembrie patul conjugal al PNL-PD

27 noiembrie 2003. Sala Mare a parlamentului. Alesii tarii au acceptat sa sacrifice o zi din chiulul platit de la buget pentru a sarbatori 85 de ani de la Marea Unire. Pentru ca sindrofia sa fie completa, au fost invitati sa se uite si sa cuvinteze presedintele si primul ministru. Reprezentantii partidelor dimbovitene trec pe la tribuna pentru a-si da cota de demagogie. Ii vine rindul unei senatoare PD. Distinsa urca treptele emotionata la gindul ca in sala, aterizat printre parlamentari, se afla insusi Traian Basescu, presedinte al PD, copresedinte al Aliantei DA, primar general al Capitalei. Despre ce vorbeste doamna Maria Petre? Despre efortul national care a dus la Marea Unire? Despre geniul barbatilor politici din Romania Mica, datorita caruia tara n-a intrat in Antanta, fara a-si lua masurile de prevedere? Despre loialitatea regelui Ferdinand, care si-a sacrificat tara de nastere, Germania, pentru Romania? Nici vorba. Doamna reprezentanta a trancanelii politicianiste vorbeste despre cum va cistiga alegerile din 2004 Alianta PNL-PD. Si pentru ca orice iarmaroc e musai sa aiba si un circ, lidera PD descopera in anii premergatori Unirii modelul combinatiei caprovarziste de azi, dintre partidul lui Basescu si partidul lui Stolojan. Potrivit Domniei sale, Ionel Bratianu de la PNL s-ar fi aliat cu Take Ionescu de la Partidul Conservator Democrat in lupta pentru reintregire. Ar fi nevoie de o ancheta a PNA pentru a descoperi in istoria Romaniei o asemenea alianta. Dimpotriva, cei doi barbati politici au fost adversari de moarte in timpul neutralitatii, al razboiului si al Conferintei de pace de la Paris. Ionel Bratianu se straduia sa nu arunce tara in razboi chiar in primele zile ale conflagratiei. Intempestivul Take Ionescu milita pentru intrarea imediata. La Conferinta de pace de la Paris, in timp ce Ionel Bratianu cerea tot Banatul, „europeanul“ Take Ionescu se intilnea cu premierul Serbiei sa-l imparta. Nu stiu cine i-a facut discursul doamnei senator. Daca nu e vorba de un analfabet intr-ale istoriei, sigur e vorba de un demagog. Pentru ca doar un demagog isi poate permite sa falsifice atit de grosolan istoria Romaniei pentru a o transforma in pat conjugal al unei combinatii politice efemere de azi.

Si pentru ca marele Caragiale ramine geniul politicii actuale, la intoarcerea in sala, distinsa a fost tucaita pe amindoi obrajii de Traian Basescu, drept rasplata pentru gestul de a rescrie trecutul in interesul prezentului.

De 13 ani de cind sarbatorim 1 Decembrie, Ziua Nationala a fost prilej de tulburare a eroilor din somnul lor de catre politicienii smecheri postdecembristi. Credeam ca in 2003, dupa experienta atitor nefericite scandaluri, Ziua Nationala va beneficia de respectul pe care-l merita. Interventia reprezentantului PD imi dovedeste ca m-am inselat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS