12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBilbiieli electorale

Bilbiieli electorale

Ca la virful PSD este o nervozitate crescinda e usor de observat. Desigur, „inteligentii“, „scenaristii“, ar putea spune ca nervozitatea e mimata. Si ca, prin mesajele contradictorii pe care le-a trimis si in saptamina care abia a trecut, PSD tine sa arunce opozitia in ceata. Faptele sint limpezi, totusi. Intr-un timp foarte scurt, PSD a lansat trei propuneri de calendar electoral. Fiecare cu explicatii si tinte diferite. PSD a spus intii oficial ca s-a dus la Cotroceni sa propuna alegeri locale in iunie si celelalte in decembrie. Lumea nu a reactionat chiar negativ. Opozitia s-a bilbiit in declaratii, pina a ajuns la consens. Singura problema era ca al doilea tur la prezidentiale s-ar consuma de Craciun. Dupa experienta absenteismului de la referendum, e de mirare ca s-ar insela cineva asupra prezentei la urne in 2004. De Craciun nu va vota nici jumatate. Un amic imi spunea deunazi ca nu trebuie sa fim suparati. La referendum, nimeni nu a furat voturi. Daca s-a intimplat ceva e ca s-au adaugat voturi, vreo trei milioane, dupa calculele lui. E bine, zice el, e ca profitul in afaceri. Nimeni nu s-a suparat de misculatie. Opozitia a inchis ochii, ca si ea doar, patrioata, vrea in UE. Afacerea a iesit cum ne-am inteles, Constitutia „yes“. Da, dar la alegeri partidele nu vor mai fi complice. Ele rivnesc la acelasi lucru, puterea. Asa ca isi vor scoate ochii, se vor pindi, se vor ataca reciproc fara mila. Dupa cum se arata deja sortii, va fi o campanie negativa, cu destule violente, cu dosare scoase din arhive obscure, cu santaje, presiuni, manevre necurate. Ele deja au inceput. Ma rog, poate ii vine romanului mintea de pe urma, dar nu prea cred. Patima e mare, arde la suflet si la portofel.

Dupa ce liderii nostri au dat din clanta pe la conferinte de presa, stiri si talk-show-uri, a venit bomba. Alta propunere. Sa facem parlamentare cu locale in iunie si numai prezidentialele in decembrie. La chestia asta, multi au ramas de fazan. Hait, mi-am zis, grangurii nu se mai inteleg intre ei. Astea sint manevre de toamna sau o noua diversiune? Si daca e adevarat inseamna ca Iliescu vrea in parlament, ca sef de partid, senator. Nu vrea doar in soseaua Kiseleff intr-un birou. Lider de onoare, respectat. Piesa nu s-a terminat, mai sint de dat multe replici. Oricum, aflam ca schimbul, adica predarea-primirea functiei de presedinte, s-ar face la expirarea mandatului. Doar si americanii, cit sint ei de americani, voteaza in noiembrie, dar inaugureaza nou-alesul in ianuarie. Ne americanizam vazind cu ochii. Asta macar de la vizitele lui Clinton si Bush incoace. De la Clinton, Constantinescu a invatat chestia cu sexul si amantele. Iliescu a prins de la Bush chestia cu presedintia. E un progres, se vede cu ochiul liber. Dar ce, te pui cu Opozitia? Eh, bravos ! Zapacita de cap, socata de atitea contradictii, declara ca se retrage din parlament. Si nici nu va participa la alegerile locale daca se intimpla asa mirsavie. Si, de fapt, refuza sa mai raspunda provocarilor PSD; care azi spune una, miine alta. Ca sa vezi! Puc blocat la mantinela. Iliescu zice impaciuitor, cum ii e felul, ca va consulta partidele pe 28 noiembrie. Stetoscop are, se descurca.

Tarasenia, totusi, nu se incheie aici. Premierul arunca alta minge in teren. O prinde cine poate. Nu vrem alegeri de sarbatori! Buuun! Sa cautam alta solutie. Facem anticipate, in iunie !!! Iar povestea cu anticipatele. Cum nu e voie sa faci asa prostie cu mai putin de sase luni inainte de expirarea mandatului parlamentului, inseamna ca pe sase iunie ar trebuie sa votam tot. Adica, vezi cum devine cazul! Scapam de griji. Din doua, una. Ori PSD nu stie ce vrea, ori sint mai multe PSD-uri, fiecare cu scenariul lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS