22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiInternationalii lui Cirtu

Internationalii lui Cirtu

Ionut Stancu a avut cea mai spectaculoasa ascensiune din actualul lot al Universitatii. Daca in toamna trecuta juca pentru Dunarea Calafat in Divizia C, iata-l acum pe Stancu selectionat in prima reprezentativa a Romaniei!

In spatele acestui salt incredibil se afla Sorin Cirtu. El a fost cel care l-a recuperat pe Stancu din Divizia C, cunoscindu-l pe jucator de cind acesta evolua pentru nationala de juniori.

Vorbind strict de lotul selectionat luni de Iordanescu pentru amicalul cu Italia, un alt fotbalist oltean, Plesan, ii datoreaza aceluiasi antrenor prezenta printre tricolori, Mihaita devenind titular la Universitatea tot pe vremea mandatului lui Cirtu.

Imi amintesc acum de acuzele hazlii pe care Staicu si oamenii sai i le aduceau lui Cirtu in perioada cind ii pregateau debarcarea, compromitind chiar rezultate. Atunci, conducerea, cautind sa se justifice pentru campania slaba de achizitii din vara, se apucase sa-i socoteasca lui Cirtu numarul maricel de internationali din lot.

Evident, Staicu a avut grija sa omita ca Papura, Stinga, Bundea, Rada, Plesan, Stancu, Murgan si Stoianof au fost propulsati catre loturile nationale tocmai de Sorin Cirtu. Plus ca Daouda, unul dintre cei mai valorosi fundasi din campionatul intern, a ajuns la cota actuala tot din cauza lui Cirtu, antrenorul care l-a transformat pe ivorian in titular inca de cind s-a instalat in fruntea conducerii tehnice a Universitatii.

Probabil ca, in intimitate, Dinel Staicu recunoaste ca Sorin Cirtu este cel care, muncind pe rupte, sub o presiune fantastica (de care patronul nu a fost strain…), a crescut pretul unor jucatori de la citeva zeci de mii de dolari la peste un milion. Si asta intr-un singur an!

Ma uitam alaltaieri la niste profesionisti adevarati, jucatorii de la Besiktas. Multi dintre ei, ajunsi acum vedete internationale, erau niste ilustri necunoscuti cind a venit Lucescu. Acum, insa, dupa fiecare reusita, sint fotbalisti turci care ii saruta mina antrenorului roman.

Jumatate din lotul actual al Universitatii ar fi trebuit sa faca acelasi lucru cu Cirtu. Probabil ca Stancu, un baiat cuminte si de mare caracter, ii va ramine recunoscator pe viata antrenorului care l-a salvat din mocirla Diviziei C si l-a transformat in fotbalist de echipa nationala. Ca Stancu mai sint cu siguranta inca vreo doi-trei jucatori. Altii, insa, l-au uitat pe Cirtu, ba chiar l-au si „ajutat“ sa devina… casnic. Iata, daca vreti, unul dintre motivele pentru care fotbalul turcesc (si multe altele din Europa…) este peste cel romanesc, diferenta fiind, uneori, imensa.

Nadajduim ca succesorul lui Cirtu, Pavel Badea, dupa anii deloc putini pe care i-a petrecut peste hotare, si-a dat deja seama ca la fotbalistii romani trebuie lucrat cu precadere la caractere. Restul (talent, calitati fizice, gindire tactica s.a.m.d.) se mai gaseste, ba chiar din belsug.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS