Omul si sistemul

Autori


Una din axiomele sociologiei este ca sistemul influenteaza oamenii. Daca pui oamenii in situatii anormale, ei se comporta anormal. Daca ii pui in situatii normale, ei se comporta normal. Problema este ca intr-o societate sint foarte multe sisteme care traiesc simultan si uneori sint conflictuale. Iti trebuie foarte multa tarie de sine, foarte multa ratiune sa te descurci onorabil intr-o societate cu multe sisteme de referinta.

Discut cu mai multi cunoscuti care traiesc in mediul universitar, unii de o viata, altii de citiva ani. Ei imi spun un lucru uluitor. Ceea ce a facut dl. Mircea Beuran nu este anormal in sistemul universitar romanesc. El nu este singurul conferentiar universitar care si-a luat doctoratul cu lucrari plagiate. Sistemul este strimb si produce orori.

Salariile in sistemul universitar sint foarte mici. Un conferentiar cistiga cam 200 de dolari pe luna in mina, ceea ce abia ii ajunge pentru traiul zilnic. Ca sa cistige mai mult, un conferentiar universitar are trei cai principale. Profesorul nostru poate sa isi mai ia ore la o universitate sau chiar mai multe, unde preda acelasi curs pe bani ceva mai multi. Cererea de cadre didactice universitare este mare, oferta – destul de mica, asa ca universitatile particulare platesc ceva mai bine decit statul. O a doua cale este sa-si faca o mica firma cu care sa-si incerce norocul in comert, consultanta, cercetare, mica industrie. Iar o a treia cale este sa-si mai ia o functie in sistemul de stat, de exemplu sa fie director de institut de cercetare, consilier in vreo intreprindere sau in administratia publica etc. Asa se intimpla cu multi dintre politicienii romani, care fie provin din lumea invatamintului superior, fie la un moment dat s-au intersectat cu aceasta lume. Emil Constantinescu a ramas profesor universitar si in timpul mandatului sau prezidential. La fel Adrian Nastase, Rodica Stanoiu (daca nu ma insel, dinsa este chiar decan la o facultate particulara de drept), Ioan Mircea Pascu, Valeriu Stoica, Radu Vasile si citi altii. Nu este nimic rau. Si eu am avut profesori universitari care aveau functii inalte in stat si in partid, cum era Mircea Malita, ministru de externe la inceputul anilor ’70, sau Miron Constantinescu, secretar CC tot in acea vreme. Ne duceam cu placere la cursurile lor nu atit pentru continutul cursurilor, cit pentru informatiile colaterale pe care ni le dadeau, inevitabil legate de munca lor. Si acum tin minte doua ore de curs cu Miron Constantinescu despre ridicarea si asasinarea lui Salvador Alliende, nefericitul presedinte socialist al statului Chile, asasinat de junta militara sprijinita de CIA.


Cum salariile sint mici, oamenii sint obligati sa caute surse alternative de venit. Cererea de cadre universitare este mare, oferta mica, deci, daca ai un grad universitar, gasesti mai usor de lucru. Gasesti de lucru si in afara sistemului universitar, fie in lumea administratiei publice, fie in domeniul politic, fie in sectorul economic privat sau de stat. Dar daca lucrezi in afara sistemului universitar nu mai ai timp de lucrarile universitare. Iti tii cursul si seminariile, te duci la examene si atit. Avind o anumita pozitie in administratie sau in politica sau bani din comert, poti sa negociezi o scadere a nivelului cerintelor academice fata de tine. Adica poti sa publici citeva carti si articole in colaborare cu unii buni in meserie, dar mai slabi de inger, sa tii niste comunicari stiintifice pe care iti pui numai semnatura sau iti dai un doctorat cu o teza necitita de nimeni, ca, daca ar citi-o altcineva, ar vedea usor ca multe pagini au mai fost publicate.

Rezultatul este ca lumea universitara se deterioreaza. Standardele de calitate scad. Studentii sint din ce in ce mai slab pregatiti. Profesori slabi, studenti slabi, atunci unele examene se dau pe spaga. In loc ca valorile universitare sa le conduca viata, banii in plicuri ii ghideaza. Nu pe toti, nu peste tot, nu tot timpul. Dar procesul exista si produce aberatii ca, de exemplu, un senator, profesor la cinci universitati particulare, decan la a sasea si plagiator. Nu am pe nimeni in gind. Spun doar ca este posibil. Este ca si cum ai avea un educator pedofil. In loc sa educe copiii, ii perverteste. Sigur ca persoana trebuie eliminata din sistem. Dar in acelasi timp sistemul care a admis-o, a promovat-o si a sustinut-o trebuie schimbat. Inainte de a acuza oamenii trebuie sa schimbam sistemele.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 octombrie 2003

Actualitate

» Groapa de gunoi a Craiovei, mutata din pix
» Scandalul „bani pentru baroni“ – acum si in Olt
» Nora si-a inregistrat fiul pe numele soacrei
» Taranii au renuntat sa mai cultive varza si s-au apucat de crescut pitbulli
» Oamenii nimanui
» Craiovita Noua, Siberia Craiovei
» Presedintele PNL Dolj, rau-platnic la impozit
» Procurorii financiari olteni sint prea putini
» Deschiderea catre universalitate a Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova

Local

» Studentii craioveni asteapta sa vada cum bate vintul
» Oltenii ar putea intra in Cartea Recordurilor pe baza de sarmale
» Mecanismele coruptiei in industria media
» 200 de elevi din Motru au organizat un mars al frigului
» Parlamentul a suplimentat bugetul invatamintului cu 1.350 de miliarde
» Pachete de tigari netimbrate, confiscate de politistii de frontiera
» Profesorii cu vocatie nu accepta subiecte tip grila la concursul de titularizare
» Un copil a sarit in fata masinii
» Alexandru Crisan- invins in instanta de angajatii de la UREX Rovinari
» Investitorul francez de la Cetate, implicat intr-un grav accident rutier
» Doi raniti din cauza unei depasiri neregulamentare
» Severinenii au primit caldura ca sa nu inghete reteaua de termoficare

Dolj

» In invatamintul doljean nu s-au dosit catedre, dar au fost disfunctii
» Drumul National 6- blocat de cultivatorii de tutun

Gorj

» Gabriela Baciu, inspector in MEC, cercetata penal
» Piine „controlata“ de soareci si pahare cu excremente de rozatoare

Sport

» Dacã nu cu Adi Ilie, poate cu „Jerry“ Gane…
» Italienii l-ar fi placut pe… Ciurea!
» „Craiova are prima sansa“
» Renunta Dinel la Universitatea?
» Mariko Daouda este iarasi indisponibil
» Badea nu a intrat la joc
» Progresul Segarcea – Extensiv 0-2
» Iosif Biro va arbitra derbiul de la Tirgu Jiu
» „Poate vin la Craiova de Craciun, dar sa tai porcul!“
» „Voi inscrie in meciul cu Galatasaray!“
» Cristi Chivu a fost inclus in echipa campionatului italian
» Echipa lui Bölöni a fost eliminata
» „Cormoranii“ vor fi sustinuti de peste 1.000 de suporteri
» „Dinamo este o echipa foarte incomoda“
» Andrei Pavel s-a calificat in optimi
» „Peste doua luni voi afla de ce m-a demis Universitatea!“
» Amenda cu alt inteles
» Camerunezul crede cu disperare in Dinel
» S-a antrenat si Borbely
» Program ca la japonezi
» „Nu am furat televizorul, l-am imprumutat!“
» Progresul Segarcea – Extensiv
» Probleme pentru Armata, Electro si Stiinta CFR
» „Mutu este primul jucator pe care l-am dorit la Chelsea“

Opinii

» Omul si sistemul

Top