15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiComplicitatea PNL - PD la incalcarea democratiei

Complicitatea PNL – PD la incalcarea democratiei

Referendumul pentru legea de revizuire a Constitutiei a declansat o campanie de propaganda si agitatie cum rar s-a mai intilnit pe plaiurile noastre stramosesti de la aniversarea a 70 de ani ai lui Stalin. Indiscutabil, felul in care se desfasoara aceasta actiune, finantata cu bani publici, n-are nici o legatura cu democratia. Referendumul pentru revizuirea Constitutiei e, ca toate referendumurile, nationale sau locale, un moment de confruntare electorala. Partidul aflat la putere supune votului cetatenesc un proiect, in cazul de fata unul de revizuire a Constitutiei. Un alt partid sau grup de partide se opun acestui proiect. Cetatenii cu drept de vot sint chemati sa transeze la urne aceasta disputa.

De regula, confruntarile iscate de proiectele de lege propuse de guvern se transeaza prin votul parlamentarilor, altfel spus, prin votul reprezentantilor natiunii. Un proiect de lege care vizeaza Constitutia intereseaza insa intreaga natiune. De aceea, disputa din jurul lui e adusa spre transare in fata natiunii, care se pronunta prin referendum.

In acest sens, guvernul trebuie sa cheltuiasca banii publici pentru a asigura conditiile necesare corectei confruntari a punctelor de vedere. Cel mult, el, guvernul, poate cheltui banii publici pentru a asigura o participare masiva la vot. Campania pentru a vota in favoarea proiectului, ca si campania pentru a vota contra sint la fel cu campaniile electorale duse de partide inaintea alegerilor generale si prezidentiale. De aceea, partidul de la putere poate duce o campanie in favoarea proiectului sau, o campanie menita a-i convinge pe alegatori sa spuna „Da” numai si numai pe banii sai. La fel, partidele care se opun proiectului pot desfasura o campanie de a convinge electoratul sa spuna „Nu” doar pe banii lor. Ce se intimpla acum? Partidul de guvernamint cheltuieste in proportii de masa banii publici pentru a-i convinge pe alegatori sa voteze in favoarea proiectului sau. In schimb, partidelor care se opun proiectului li se blocheaza acccesul la posturile publice de radio si televiziune, la panourile de afisaj. S-a ajuns pina acolo incit cei care vor sa puna afise indemnind lumea sa nu voteze Constitutia sint haituiti de autoritati. In schimb, cei care pun afise indemnind lumea sa voteze pentru nu numai ca nu sint haituiti, dar, mai mult, sint si platiti din banii publici.

S-a ascuns opiniei publice faptul ca un referendum e un moment de confruntare electorala. Prezentind referendumul ca pe un plebiscit in favoarea unui singur punct de vedere, s-a omis adevarul ca el poate fi asemanat cu alegerile generale si prezidentiale. Isi poate imagina cineva scrutinul din 2004 desfasurat cu folosirea banilor publici de catre PSD pentru campania sa electorala, in paralel cu interzicerea campaniei apartinind celorlalte formatiuni? Fireste ca nu. Ei bine, ceea ce se intimpla in aceste zile cu asa-zisa campanie pentru referendum seamana cu aberanta situatie de mai sus in cazul alegerilor din 2004. Daca asa ceva s-ar intimpla fie si la un scrutin pentru alegerea unui primar, toata lumea ar sari in sus indignata. La frauda care este campania electorala in favoarea partidului de la putere pe banii publici, nimeni nu tresare din rindul asa-ziselor partide democrate sau al asa-ziselor organizatii ale societatii civile.

Absenta reactiilor semnificative trimite la o realitate ciudata a Romaniei de azi. PNL si PD, de la care ne-am fi asteptat la proteste vehemente in numele democratiei, si-au asumat proiectul PSD. Putem vorbi astfel de o campanie dusa de o alianta ad-hoc intre trei partide. Putem spune astfel ca in aceasta perioada premergatoare referendumului, PNL si PD fac parte din alianta aflata la putere.

Brave partide romanesti, cum sa-si critice ele aliatul care e PSD? S-a tot vorbit dupa 1989 de nevoia unui guvern de uniune nationala. Tot ceea ce s-a intimplat in aceste zile dinaintea referendumului ne dezvaluie ce s-ar intimpla daca tara ar fi condusa de un guvern de uniune nationala. Ar fi o uniune nationala atit de dictatoriala ca n-ar mai cricni nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS