11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAlianta PNL-PD modifica scena politica

Alianta PNL-PD modifica scena politica

Spectaculoasa afirmare a Aliantei va avea consecinte importante pentru intreaga scena politica. Chiar daca noua contructie va esua, consecintele vor ramine. Una dintre acestea se refera la PSD. Sub conducerea lui Adrian Nastase, formatiunea de guvernamint s-a straduit sa scape de eticheta de neocomunism, deplasindu-se spre centru si, in unele momente, chiar spre dreapta. Cita vreme partidele din aceasta zona a scenei politice au fost percepute de electorat sub semnul dezastrului fostei guvernari, PSD a sperat ca va gasi prin distantarea de ipostaza anterioara un bazin din care sa culeaga multe voturi. Aparitia Aliantei alunga PSD din partea de centru-dreapta a scenei noastre politice. Prezentata drept ceva nou in istoria postdecembrista, scutita asadar de responsabilitatea guvernarii CDR, noua constructie politica ar putea seduce electoratul care se departase de formatiunile de dreapta fie cautindu-si in PSD-ul lui Adrian Nastase partidul preferat, fie refuzind sa mai mearga la vot.

Reintoarcerea PSD la politica din noiembrie 2000 va fi inlesnita si de raminerea drept favorit al Internationalei Socialiste. Oricit s-ar sili Traian Basescu sa ne convinga de entuziasmul cu care Internationala a primit alierea cu un partid de dreapta, e limpede ca miscarea a redus influenta PD in planul socialistilor europeni si mondiali. Nu trebuie sa omitem faptul ca, in perioada urmatoare, pentru a evita figuratia de tip CDR, cele doua partide vor pune un accent deosebit pe ceea ce le leaga. E de asteptat ca in multe dintre problemele controversate care se vor ivi, PD sa-si asume public pozitia PNL. Aceasta va duce inevitabil la micsorarea ipostazei social-democrate, moment nu fara urmari in planul relatiilor cu Internationala Socialista. Avind deja adversarul redus ca influenta la Internationala, PSD se va preocupa mai putin de aspectele europene ale politicii sale, ingaduindu-si atitudini din perioada campaniei pentru alegerile din 2000. Astfel ca evolutia evenimentelor a dat dreptate lui Ion Iliescu in batalia de a convinge echipa Nastase sa se pastreze in cadrele promisiunilor electorale din noiembrie 2000. In batalia dintre cele doua aripi, aparitia Aliantei a inclinat balanta in favoarea aripii Iliescu.

Un efect important, la care putina lume se gindeste, va fi micsorarea blocajului mediatic impus pina acum lui Corneliu Vadim Tudor. Liderii PSD, mai ales cei din gruparea Nastase, pariaza inca pe o pastrare a aparentelor de campanie pozitiva. In plus, data fiind imaginea actualului guvern de nucleu corupt, PSD-ului i-ar fi greu sa lanseze acuzatii dure de coruptie la adresa fruntasilor Aliantei, dar, mai ales, sa faca dezvaluiri senzationale. Aceasta politica poate fi insa asumata cu brio de Corneliu Vadim Tudor. E de asteptat ca posturile publice de radio si televiziune, dar si institutiile de presa private controlate de guvern sa-i acorde mai mult spatiu liderului PRM. Ca asta ar putea duce la o crestere a capitalului electoral al PRM e o alta poveste.

Modificari sint de asteptat si in partea dreapta a esichierului politic. Partidele ramase pe margine – de la PNTD pina la Actiunea Populara- vor avea mari probleme de afirmare mediatica. Spatiul dedicat opozitiei va fi monopolizat de catre noua formatiune. In plus, pentru a face fata acuzatiilor de reciclare a CDR, Traian Basescu si Theodor Stolojan vor accentua responsabilitatea liderilor PNTD sau a lui Emil Constantinescu in esecul fostei guvernari. Asta ii va face pe liderii taranisti si pe cei ai Actiunii Populare sa polemizeze cu Alianta. Consecintele nu vor fi cele mai fericite pentru noua constructie politica, dat fiind ca atit PNTD, cit si Actiunea Populara au un electorat asemanator cu cel al Aliantei.

Prin aceste efecte, dar si prin altele, formarea Aliantei PNL-PD poate fi considerata un moment in istoria politica postdecembrista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS