7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum se combate coruptia in Romania

Cum se combate coruptia in Romania

As fi vrut sa comentez azi ceva care mi se pare de un comic fabulos. Am aflat, zilele trecute, ca Radu Vasile, fostul prim-ministru, fondator al Partidului Popular, a semnat, la Sofia, cu presedintele Uniunii Democratilor Liberi din Balcani un protocol de colaborare compus intr-un stil solemn, care facea din el „un pas in directia consolidarii partidelor de centru dreapta“. Habar n-am ce valoare are, in Bulgaria, Uniunea Democratilor Liberi din Balcani, dar stiu ca, in Romania, Partidul Popular e cvasi-inexistent. In sondaje nu e pomenit si nu sunt sigur ca, intrebati pe strada, s-ar gasi multi romani care au auzit, macar, de el. In schimb, el „se extinde“, vad, in Balcani! Inca un semn ca „dreapta“ politica de pe malurile Dambovitei, care ar trebui sa ofere o alternativa la falsa „social-democratie“ reprezentata de PSD, e si neserioasa, nu numai macinata de vanitati marunte.

Dar nu pot trece peste un episod, de data aceasta aiuritor, petrecut tot zilele trecute. Despre ce e vorba? O mica recapitulare, mai intai. In ianurie 2002, Adrian Nastase anunta, chiar de la sediul guvernului, desfiintarea Consiliului general al municipiului Bucuresti, in termeni neasteptat de aspri, daca ne gandim ca majoritatea consilierilor sunt din PSD. Decizie nu numai corecta, ci si necesara, menita sa puna capat razboiului de gherila dintre consilieri si Traian Basescu. In plus, in spiritul legii, intrucat legea spune ca, dupa trei hotarari ale Consiliului general, anulate de Justitie, desfiintarea acestui organism este obligatorie. Or, Traian Basescu atacase in Justitie opt decizii ale Consiliului. Premierul isi motiva decizia si prin faptul ca „s-a creat de-a lungul anilor o intreaga retea mafiota“ si ameninta cu „prevederile legii“ pe consilierii „care au comis abateri“. Ceea ce insemna, limpede, o recunoastere publica a coruptiei. Indiferent de cauzele care au dus la aceasta decizie – un gest impulsiv sau un calcul -, ea era corecta si, pe deasupra, dadea impresia ca legea poate birui tentatiile politicianiste. In perioada care a urmat, ziarele au scris copios despre afacerile consilierilor, despre interesele lor oculte, despre matrapazlacurile savarsite prin firmele lor sau ale nevestelor si clientilor politici. Cu ce rezultat? Nici unul. Sub diverse pretexte si, probabil, nu intamplator, Justitia a tergiversat judecarea unor contestatii la decizia luata de guvern. Astfel, Consiliul general, desfiintat oficial, a putut sa functioneze in continuare. Si – stupoare! – dupa un an si jumatate, Adrian Nastase a anulat hotararea de guvern privitoare la desfiintarea Consiliului general.

N-am fost multa vreme plecat din Bucuresti. De curand, am fost in Bucovina cateva zile. In rest, mi-am petrecut timpul, inclusiv verile, pe malurile Dambovitei. Nu cunosc, deci, cum arata acum alte orase cum ar fi Craiova, Clujul sau Brasovul. Aud insa, de la prieteni si de la cunoscuti, ca Bucurestiul este orasul cel mai murdar din Romania si, prin halul in care arata strazile, da strainilor imaginea cea mai rea despre noi. Nu exista strada in Capitala care sa nu arate ca dupa un bombardament, cu asfaltul plin de gropi, injurate mereu de soferi, cu trotuarele stricate, pline cu buboaie de ciment, cu santuri sapate pentru telefoane, pentru cabluri electrice, pentru conductele de gaz, pe care nu le mai astupa nimeni, cu gramezi fetide de gunoaie, cu haite de caini vagabonzi, care te obliga sa fii prudent, daca esti pieton, cu praf nespalat decat de ploi, cu balti dupa fiecare ploaie. Ce mai, un adevarat cosmar. In acest timp, edilii sai se paruiesc, cand nu sunt ocupati cu umplerea buzunarelor. Incat ceea ce se intampla la nivelul Primariei Capitalei este o rusine, o bataie de joc, un circ parca anume jucat pentru a-i convinge pe bucuresteni ca la noi democratia exista doar sub forma de caricatura proasta. Iar ceea ce a facut guvernul, ba desfiintand Consiliul general, ba anuland desfiintarea, spune multe despre politicianism si despre cum se „combate“ coruptia. Sa ne mai miram ca, potrivit unui barometru de opinie, dat publicitatii zilele trecute, foarte multi romani cred ca, in timpul guvernarii Nastase, care se lauda, propagandistic, cu lupta impotriva coruptiei, coruptia a crescut, de fapt?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS