21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

O prostie

PSD s-a pus in miscare pentru a cistiga alegerile din 2004. Ca un agregat adus la cheie din Occident. Ca un combinat siderurgic pus la punct de specialisti straini. Octav Cozminca se va ocupa de cadre. Ca inainte de 1989, cind tinea in miini armata utecista. Dan Matei Agathon a luat in primire presa. Nu-i trebuie cine stie ce efort ca s-o cumpere. A cumparat-o deja. De pe vremea cind era ministrul turismului. Lui Miron Mitrea ii revine nobila datorie de a face rost de bani. Nici pentru el nu se pun probleme prea dificile. Asezat in fruntea ministerului, cu cei mai multi bani publici la dispozitie, fostul lider sindical are de unde face rost.

Prinsa pe picior gresit, opozitia a intrat in plin proces de disperare. Disperarea naste monstri. Mai ales cind e disperarea opozitiei. O prostie nascuta din disperare o constituie campania pe tema prezentarii la posturile publice de radio si televiziune. Chestiunea accesului la Radio Romania Actualitati si la TVR vine din negura inceputurilor postdecembriste. Inca de prin anii ’90, cele mai multe dintre energiile adversarilor puterii s-au cheltuit in batalia pentru a obtine un spatiu de emisie cit mai mare. Rezultatele s-au vazut imediat. Postul public de televiziune isi reducea activitatea publicistica la difuzarea a fel de fel de comunicate de la fel de fel de partide. Regulile minime ale gazetariei cer ca reflectarea unui fapt politic sa depinda exclusiv de interesul cititorilor sau ascultatorilor. Nu se cunoaste in istoria presei de talent cazul unei institutii care sa dea stiri nu in functie de caracterul lor interesant, ci in functie de grila partidelor politice. Cum opozitia din anii ’90 a tinut-o intruna cu fantezia spatiului de emisie acordat in principiu, TVR devenise orice. Pat de bordel, unde oricine lua loc. Toaleta publica, unde fiecare intra cind il taie nevoia. Cutie postala disponibila oricarui plic. Numai institutie de presa nu.

Pretentia partidelor de opozitie, de a primi un spatiu de emisie special unde sa-si depuna icrele comunicatelor, mi se pare nu numai o prostie.

Mi se pare o obraznicie. O obraznicie fata de numerosii profesionisti de la posturile noastre publice, obligati astfel sa puna comanda politica (si cea a opozitiei tot comanda politica e) mai presus de comandamentele profesiei de gazetar.

Si punctul de plecare al pretentiei trimite la nerespectarea regulilor profesionale. Opozitia a luat in in serios o monitorizare realizata de CNA, intreprindere altfel amatoristica, redusa la adunari si scaderi de tip scolaresc. Din bilantul pus la dispozitia presei s-a tras concluzia ca PSD domina zdrobitor micul ecran, pentru ca vrea sa tina in sah opozitia cu mijloace incorecte. Intr-adevar, monitorizarea a dezvaluit ca PSD intrece in numar de aparitii televizate toate aparitiile partidelor politice. A trage de aici concluzia ca televiziunile se afla sub controlul partidului de guvernamint mi se pare o fantezie prin raportare la conditiile specifice ale presei. E normal ca liderii PSD sa fie des convocati la dezbateri televizate si mult prezentati la emisiunile informative. Cea mai mare parte a lor sint si demnitari. De inteles intr-o democratie ca demnitarii sa fie infatisati cetatenilor in exercitiul mandatului lor. Ba chiar am considera semnul unei democratii stirbe faptul ca opinia publica n-ar fi tinuta la curent cu activitatea lor. Si cei care nu sint demnitari trebuie sa-si gaseasca locul la televiziuni. De viata partidului de guvernamint depind multe decizii cetatenesti. In consecinta, tine de interesul publicului telespectator ca liderii PSD sa fie prezenti pe micul ecran inr-o proportie mai mare decit cea a liderilor opozitiei. Iar jurnalistul se supune, prin profesie, interesului public.

In acelasi timp, trebuie observat ca procentajul prezentelor nu spune nimic in sine. Orice gazetar stie ca un politician poate fi prezent pe micul ecran si in stiri critice sau poate fi convocat la dezbateri si pentru a fi luat la intrebari. Din acest punct de vedere, monitorizarea CNA n-are nici o legatura cu necesara rigoare stiintifica. Liderii PSD au fost prezenti si sub infatisari critice. Liderii opozitiei n-au fost victimele acestei atitudini. Astfel s-au comparat merele cu perele. Si dintr-o asemenea comparatie nu putea iesi altceva decit o prostie. Prostia de a cere ca la TVR sa fie un spatiu special dedicat exclusiv opozitiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS