Acasă Opinii Un troc Iliescu – Nastase

Un troc Iliescu – Nastase

Ion Iliescu a convocat la Cotroceni, miercuri seara, o armata de politicieni, intelectuali si jurnalisti. Motivul anuntat: lansarea strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei pina in 2025. Motivul indeplinit: lansarea ideii de strategie. Nu e prima oara cind presedintele pune problema unei strategii nationale. De vreun deceniu si ceva, la intervale ritmice de timp, Ion Iliescu declara ca tara are nevoie de o strategie. Pentru constatarea saraciei. Pentru admiterea in NATO. Pentru admiterea in Uniunea Europeana. N-apuca domnul presedinte sa-si enunte ideea, moment de cele mai multe ori petrecut la intimplare, intr-o vizita in provincie sau la un simpozion plicticos, ca reuniunea de la Cotroceni e si gata. Ministri, sefi de partide, sefi din Senat si de la Camera Deputatilor urca Dealul pentru a-l asculta pe Ion Iliescu si a se plictisi de moarte. Asa s-a intimplat si miercuri seara. A fost o reuniune pe cit de pompoasa, pe atit de inutila. Presa de a doua zi n-a gasit, pentru consemnare, nimic interesant. Nici macar viziunile lui Ion Iliescu n-au mai avut farmecul de altadata. Au devenit viziuni de rutina. Strategiile sint obsesia domnului Ion Iliescu. Rautaciosii ar gasi o explicatie in trecutul lui Ion Iliescu dinaintea lui decembrie 1989. Eu cred insa ca-i vorba de altceva. Presedintele are obsesia unitatii social-politice in jurul Domniei sale, a armoniei. De aici, boala a ceea ce se numeste spiritul de la Snagov. O strategie pentru 25 de ani e un lucru care nu poate stirni controverse electorale. Ea devine astfel o formula de a-i putea aduce la Cotroceni pe politicieni si intelectuali, care azi se dusmanesc electoral. Unitatea armonioasa e o iluzie. Ca si strategia Romaniei pe 25 de ani.

XXX

Marti, 20 mai, Ministerul Administratiei Publice s-a referit la calendarul viitoarelor alegeri. Nu murea natiunea sa stie ce zice PSD in chestiunea scrutinului de anul viitor. Natiunea e mai preocupata de centralele termice de apartament decit de calendarul electoral 2004. Cu toate acestea, liderul PSD a tinut sa consacre chestiunii o mare parte din alocutiunea la conferinta de presa. Lucru explicabil. Maestri ai manipularii, liderii PSD arunca jurnalistilor cite un subiect pe care-l stiu sigur de mare interes pentru gazetele lesinate de absenta evenimentelor aducatoare de tiraj. Cu acest prilej, Octav Cozminca a reiterat doua teze guvernamentale:

a) decalarea alegerilor prezidentiale de cele parlamentare;

b) medierea afacerii la Cotroceni.

Daca alegerile parlamentare vor fi decalate de cele prezidentiale, vom afla dupa consultarile de la Cotroceni. Un rol important il va avea insusi presedintele Ion Iliescu. Aceasta, deoarece multe partide din opozitie vad in decalare o manevra a PSD. Public, Ion Iliescu s-a pronuntat pentru decalare. Are interesul Domnia sa ca prezidentialele sa aiba loc inaintea parlamentarelor? Dupa opinia mea, raspunsul depinde de o intelegere cu Adrian Nastase. Daca actualul prim-ministru accepta sa candideze la prezidentiale, atunci lui Ion Iliescu ii va reveni conducerea PSD. Cu o singura conditie: ca Adrian Nastase sa devina presedinte. Premierul va trebui sprijinit de catre presedintele in exercitiu. Devenit sef al statului, Adrian Nastase ii va da o mina de ajutor lui Ion Iliescu sa cistige parlamentarele din 2005. Si astfel PSD ar avea mari sanse sa ramina partid de guvernamint. Iar Ion Iliescu sa devina prim-ministru. Dar, in calitate de presedinte al partidului cistigator, facator de prim-ministru.

Exit mobile version