12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO reactie dezastruoasa

O reactie dezastruoasa

Bate vint de seceta in planul evenimentelor interne. Par sa-si fi luat vacanta nu numai politicienii, ci si intimplarile. Norocul nostru, al jurnalistilor, ca in Romania traieste pastorul Laszlo Tokes. Domnia sa ne-a oferit sansa de a vorbi despre un eveniment. De Paste, neinduplecatul dizident din UDMR s-a decis sa infiinteze un Consiliu National al Maghiarilor din Ardeal. Care Consiliu si-a propus autonomia culturala a tinutului de peste Carpati. Intimplarea de la Odorheiul Secuiesc ar fi trecut neobservata. In ultimul timp, agitatia pastorului Laszlo Tokes nu mai face sa tresara nici macar iepurii. In plus, nazbitii in genul celei cu autonomia Ardealului sint produse pe banda rulanta intr-o democratie ca a noastra, avind, printre alte libertati, si pe aceea de a avea idei deplasate. Domnia sa cere Parchetului General sa se autosesizeze in chestiunea reuniunii de la Odorheiul Secuiesc.

Din lectura stirii nu mi-am dat seama in ce imprejurari a fost facuta declaratia. Din cite stiu, domnul premier se afla in vacanta de Paste. Presupun ca l-o fi prins vreun reporter plimbindu-se si, neavind ce sa faca, l-a intrebat despre tarasenia de la Odorheiul Secuiesc. Oricum, interventia nu-si avea rostul. De mai mult timp, pastorul Laszlo Tokes se chinuieste sa ne atraga atentia ca exista. Radicalismul sau absolut e si o tactica de a reveni in prim plan. Consiliul National al Maghiarilor din Ardeal e o organizatie dizidenta fata de UDMR. Obiectivul cu autonomia se inscrie in preocuparile sale de a fi altfel decit Uniunea condusa de Marko Bella. Cea mai buna formula de a contracara initiativa ramine ignorarea absoluta. Binecuvintarea de catre insusi premierul Romaniei risca sa-i aduca o notorietate nemeritata.

O notorietate ce a sporit primejdios printr-un Comunicat al Parchetului. La o zi dupa sugestia imperativa a premierului, institutia ne-a anuntat ca s-a trecut la verificari pentru a vedea daca afacerea cu autonomia nu contrazice Constitutia. Gratie acestei vacante fortate, toate institutiile statului de drept din Romania au tras pe dreapta. Surprinzatoare, in acest context, reactia prompta a Parchetului General. E de presupus ca s-a facut un efort supraomenesc de trezire a functionarilor din mahmureala sarbatorii. Fie si pentru a redacta un Comunicat.

Din nefericire, harnicia Parchetului General a sporit proportiile gafei lui Adrian Nastase. Obligindu-ne sa ne intrebam din nou ce a vrut premierul prin solicitarea adresata Parchetului.

Evident, sa dea satisfactie aripii conservatoare a PSD. Daca n-ar fi reactionat, gruparea nationalista i-ar fi facut zile fripte. Ca sa nu mai spun de reactia Partidului Romania Mare. L-a intarit si gindul ca Laszlo Tokes e dusmanul UDMR. Numai ca, prin gestul sau, premierul ii pune pe cei din UDMR intr-o situatie delicata. Aliatul PSD la guvernare va trebui sa aleaga intre doua rele:

a) sa aprobe actiunea Parchetului.

In acest caz, ar da apa la moara radicalilor care acuza Uniunea de colaborationism cu autoritatile romane.

b) sa condamne actiunea Parchetului

In acest caz, va intra in conflict vizibil cu PSD.

Oricum am da-o, reactia premierului are efecte dezastruoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS