12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSpectacol cu pretul benzinei

Spectacol cu pretul benzinei

Pe 22 aprilie s-au implinit 133 de ani de la nasterea lui Vladimir Ilici Lenin.

Cum sta bine unei aniversari, s-a pus la cale un sondaj de opinie. Fara teama ca o asemenea dracovenie capitalista l-ar face pe Lenin sa se rasuceasca in mormint. Potrivit sondajului, peste 75 la suta din rusi il tin minte pe Vladimir Ilici Lenin intr-o ipostaza luminoasa. Am fi tentati sa punem rezultatele pe seama unei nevoi a rusilor de a se reintoarce la socialism. De aici n-ar fi greu sa trecem la alarmele privind democratia fragila din Rusia; la alarmele privind planurile imperiale ale Moscovei; la alarmele privind Romania, care Romanie trebuie sa se indrepte catre Vest. Nici vorba de asa ceva! Rusii nu-l neaga pe Lenin, mai intii din orgoliu national. Bun, rau, Vladimir Ilici a dus faima Rusiei in toata lumea. In al doilea rind, Vladimir Ilici Lenin a ramas in constiinta rusilor prin comparatie cu Stalin. Oricite stradanii s-au depus dupa 1990 pentru a face din V.I.Lenin un dictator la fel de rau ca si Stalin, fondatorul comunismului s-a pastrat in imaginea sa romantica. Datele de istorie n-au avut cum sa ofere argumente, fie si pentru ca Lenin a murit la timp.

Nu in ultimul rind, sondajul tradeaza o stare de normalitate. Lenin incepe sa fie judecat in Rusia fara partinire. Asa ar trebui sa se intimple la noi cu Ion Antonescu, dar si cu Nicolae Ceausescu. Ura e la fel de pagubitoare ca si iubirea in istoriografie.

Cu putin timp in urma s-a anuntat o crestere spectaculoasa a pretului la carburanti. Opozitia s-a pus in miscare. Cetatenii simpli n-au zis nimic, deoarece ei s-au obisnuit cu procesul devenit deja logic. Marti, insa, Adrian Nastase s-a deplasat la Ministerul Industriilor pentru o intilnire de lucru cu Dan Ioan Popescu si cu Mihai Tanasescu. La finele ei, s-a anuntat ca pretul carburantilor nu va creste. Ba, mai mult, se vor lua masuri ca asa ceva sa n-aiba loc nici intr-un viitor apropiat. A fost o decizie luata la reactia de indignare a presei, a opozitiei si a simplilor cetateni? Nu cred. Urmarind cu atentie momentul, descifram o ampla operatiune de imagine. O operatiune de imagine bine pusa la punct cu titlul: Cum se ingrijeste guvernul sa nu ni se inrautateasca viata de fiecare zi.

De observat, astfel, urmatoarele lucruri:

a) cresterea pretului a fost anuntata ca o posibilitate. Suficient pentru ca toata lumea sa intre in alerta.

b) intrebat de jurnalisti ce decizie va fi luata pina la urma, Adrian Nastase a raspuns: „Vom incerca sa vedem care e cea mai buna solutie in acest domeniu“. Un alt politician, mai putin abil, ar fi raspuns: „Nici vorba de cresterea preturilor. Domnul prim-ministru a tinut sa ne pastreze insa in suspans.“

c) hotarirea putea fi luata la o sedinta de guvern. N-ar fi avut nici un farmec.

S-ar fi lasat impresia de decizie nascuta din teama. Trebuia sa treaca drept o hotarire luata dintr-o analiza de oameni gospodari. Drept pentru care s-a anuntat o intilnire la Ministerul Industriilor si Resurselor. Premierul, ministrul finantelor trebuia vazuti ca niste oameni care se aduna acasa la unul din ei, pentru a gasi cea mai buna solutie la o problema gospodareasca. In urma acestei sedinte in care ni-i imaginam pe cei trei facind tot felul de calcule cu creionul, pe care-l pun dupa ureche din cind in cind, s-a ajuns la concluzia ca trebuie luate masuri de stopare a contrabandei cu carburanti.

Punct ochit: avem un guvern de gospodari care, la o adica, gasesc solutii la orice problema ivita. Eu cred insa ca hotarirea a fost luata dinainte si ca la Ministerul Industriilor s-a tinut doar spectacolul. De imagine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS