5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDespre temeiul vietii zilnice

Despre temeiul vietii zilnice

Societatea moderna este, intr-adevar, mai comoda decit multe altele din trecut. Pe cele trecute nu avem a le cunoaste decit din carti sau din imaginatia partiala a celor povestite, dar o comparatie putem face. Pentru foarte multi dintre noi, apa nu este o problema. Te duci acasa si ai apa curenta (chiar daca te costa din ce in ce mai mult), iar in frigider ai apa plata sau gazoasa pentru baut. Igiena vietii zilnice nu-ti pune nici ea probleme. Te cureti de colbul orasului cind vrei si cum vrei, cu o usoara stringere de inima ca nu stii cit costa apa calda si apa rece la sfirsitul lunii. Daca vrei sa maninci, te duci la coltul blocului sa cumperi tot ce-ti trebuie, dupa buzunar. Daca vrei sa iesi cu prietenii, te duci la un bar, la o discoteca, la McDonald sau KFC sau chiar la o cofetarie de cartier, cu laborator propriu si prajituri bune. In cafenea poti alege intre cafeaua din Kenia, Columbia, Arabia, Indonezia sau Brazilia. Masini ai de unde alege, slava Celui de sus, bani sa ai, ca magazinele sint pline.

Aceasta este de fapt capcana vietii moderne, spun sociologii si psihanalistii. Ai de unde alege. Daca ai de unde alege, alegi ceva, chiar daca nu-ti trebuie. Deci cumperi, ca nimic nu este pe gratis pe lumea aceasta. Daca ai cumparat, trebuie sa platesti. Daca trebuie sa platesti, trebuie sa cistigi. Astfel, alergi dupa posturi bine platite, cu munca multa. Sau dupa afaceri rentabile, dintr-o lovitura. Daca vrei venituri mari, faci si ce nu-ti place sa faci. De aici apar nevrozele. Incepi sa faci ce nu-ti place, pentru ca ai prea multe optiuni. De aceea, de multe ori, te simti mai bine cind deciziile le iau altii. Daca ai multe optiuni, ai tendinta sa lasi pe altii sa decida in locul tau. Si astfel te trezesti ca, in loc sa fii propriul tau stapin, esti iremediabil stapinit de lucrurile din jurul tau, pe care le-ai cumparat alegind constient dintr-o imensa varietate. Daca esti stapinit de lucruri, vei fi natural stapinit si de oameni. Si nu toti oamenii sint politicosi si bine crescuti.

Ce poti face in asemenea situatii? Un raspuns clasic este miscarea care propovaduieste intoarcerea la lucrurile simple, naturale, modeste. Viata modesta este pentru unii un principiu in sine. Nu cheltuiesc mult pentru ei si pentru cei din jurul lor. Se multumesc cu putin. Spune-i asta unui tinar de 23 de ani, abia licentiat in Drept, cu o lume intreaga in fata lui, cu reviste care ii arata vacante in Florida, ultimul model de Ferrari si un set de canapele de piele si sa vezi ce-ti va spune: esti un conservator ingust la minte, depasit de viteza lumii moderne. Altii spun ca ar fi bine sa cheltuiesti putin, sa ai acces la un minimum de confort, dar sa acumulezi. Aceasta este filosofia clasica protestanta, foarte diferita de filosofia ortodoxa, care spune ca toti ne ducem pe lumea de dincolo asa cum ne-am nascut, goi si egali. De ce sa acumulezi, prin urmare, in timpul vietii!? Protestantii spun ca trebuie sa acumulezi, pentru a face sa creasca bogatia ta si a tuturor celorlalti, si astfel pentru a-ti lungi viata pe pamint. Viata care merita traita, dupa filosofia protestanta. Acumularea devine un temei, desi consumul propriu limitat este un principiu. Nu stiu daca acesti oameni sint mai fericiti decit altii. Dar cind ii intilnesti, simti dintr-o data ca in fata ta sta un om sigur pe sine, cu spatele acoperit, cu timp pentru gindire si criterii clare de judecata.

Un miliardar american m-a invitat o data acasa la el. M-am simtit foarte bine, o masa simpla cu putina carne, dar multe fructe, un pahar de vin rosu italienesc, fin, dar ieftin. Plecind de la el, mi-am dat brusc seama de ce-mi placuse atit de mult toata seara. Stateau patru persoane, el, sotia si doi copii mici, in patru camere la ultimul etaj al unui bloc anodin din centrul New-York-ului. Omul acesta, care manipula sute de milioane de dolari in fiecare zi, locuia ca un om normal, intr-un bloc normal. O lectie pentru cei care cauta sa te impresioneze cu piscina lor acoperita, cu perete de sticla, prin care poti vedea inotatorii dintr-o crama selecta. Oricum, iti pica greu vinul in asemenea ocazii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS