6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPatru obiective ale coalitiei occidentale

Patru obiective ale coalitiei occidentale

Este deosebit de greu sa se separe emotia de analiza la rece in ceea ce priveste criza din Irak si pentru aceasta exista, intr-adevar, motive serioase. Cum este posibil sa fie aparat un regim in care 16 mii de cetateni dispar fara urma in fiecare an? Este admisibil sa se faca speculatii cu imperative morale si sa se vorbeasca despre hegemonia americana dupa ce coalitia occidentala, din nou, va ajuta la inlaturarea unui dictator care recidiveaza in crimele sale?

In cazul respectiv, logica politica si cea militara sint necrutatoare. S-a incercat rezolvarea crizei prin mijloace diplomatice. Si abia dupa ce ele s-au dovedit infructuoase, coalitia a trecut la folosirea mijloacelor militare. Daca tinem la adevar si la folosirea exacta a notiunilor, trebuie sa consideram aceasta actiune ca fiind o „operatie de impunere“ a rezolutiilor ONU pentru Irak.

Patru sint obiectivele care fundamenteaza angajamentul coalitiei occidentale in Irak.

In primul rind, trebuie eliminate programele regimului pentru fabricarea armelor de distrugere in masa. Sustinerea ca nu exista dovezi pentru aceste programe irakiene este o minciuna. Directorul CIA, George Tenet, in octombrie 2002, a prezentat raportul Iraq’s Weapons of Mass Destruction Programs, unde exista dovezi din abundenta. Un raport asemanator a fost prezentat si de guvernul britanic. Revista Focus, in numarul sau din 3 februarie, il citeaza pe directorul informatiilor externe germane, August Haning, potrivit caruia regimul din Irak foloseste laboratoare mobile pentru fabricarea armelor de distrugere in masa. In timp ce inspectorii cautau dovezi in marile obiective militare din tara, Saddam a ordonat sutelor de functionari si fermieri sa ascunda armele de distrugere in masa in casele si fermele lor, ceea ce a facut aproape imposibila identificarea lor. In ceea ce priveste legaturile lui Saddam Hussein cu Al Qaida, ele dateaza de zece ani. Saddam Hussein sponsorizeaza regimuri si grupuri teroriste, totalitare si radicale din cel putin trei continente. Operatia din Irak este, in realitate, o campanie in cadrul razboiului global pe care SUA il poarta cu Al Qaida dupa 11 septembrie 2001, si ca atare reprezinta un mijloc, iar nu un scop. Schimbarea regimului din Irak are drept scop sa lipseasca Al Qaida de unul dintre sponsorii- cheie.

Al doilea scop al acestei operatii este eliminarea posibilitatii ca Bagdadul sa domine zona Golfului Persic. Cindva, Einstein a spus ca forta Occidentului nu este in armele lui, nici in realizarile lui stiintifice, ci in ordinea si legalitatea pe care le creeaza. Si, intr-adevar, ocuparea Irakului de fortele armate ale Statelor Unite, in frunte cu generalul Franks, cu siguranta ca va aminti de angajamentul american fata de democratizarea Japoniei si a Germaniei postnaziste.

Al treilea obiectiv al campaniei este ca, prin protectia infrastructurii energetice irakiene, sa se garanteze accesul cumparatorilor la resursele petroliere. Intr-adevar, petrolul este un factor in aceasta operatie, dar in cu totul alte dimensiuni decit se considera in mod obisnuit. In 1990-1991, Saddam Hussein a jefuit zacamintele de petrol din Kuweit si a fost la un pas de a le lua si pe cele ale Arabiei Saudite. Daca s-ar fi intimplat acest lucru, el ar fi dobindit un control absolut asupra celor mai mari rezerve de petrol din lume, si de aici – capacitatea de a controla economia mondiala. Petrolul este un important factor strategic, dar el este asa pentru toate statele, nu numai pentru SUA. Ceva mai mult, trei patrimi din petrolul importat de SUA vine din Canada, Mexic, America Centrala si de Sud si Africa de Vest.

Al patrulea obiectiv al operatiunii este legat de responsabilitatea suprema a presedintelui american. La investirea in functie, George Bush a jurat sa respecte si sa apere Constitutia, in preambulul careia este inscrisa asigurarea unei „aparari colective“. Dorinta grupurilor teroriste si a sponsorilor lor este sa faca in asa fel incit guvernarile legitime sa nu poata sa-si apere cetatenii de atacurile savirsite in mod neconventional. Iar din moment ce natura amenintarilor pentru natiunea americana se schimba, incontestabil trebuie sa se schimbe si dimensiunile apararii nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS