6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Comedie cu baroni

Mai intai, au fost scandalurile. Multe. In diverse judete. Si imposibil de inabusit. Au ajuns in ziare. Nume ale unor fosti (pe drept) anonimi – ca al d-lui Mischie de la Gorj – au capatat o perversa celebritate. „Baronii“, le-a zis cineva in bataie de joc. Si asa au intrat in folclorul tranzitiei.

Au existat, apoi, niste comisii de la centru, formate din mai-marii partidului de guvernamant, care s-au deplasat in judete sa „studieze“ la fata locului scandalurile vanturate prin presa. Aceste comisii au stat la taclale cu „baronii“ si s-au intors in Bucuresti fara sa comunice vreo concluzie. „Mai tarziu“, a fost cuvintul de ordine.

Dupa aceea, Adrian Nastase a anuntat ca in februarie (s-a precizat si data: 17) guvernul isi va asuma raspunderea pe un pachet de legi anticoruptie. Asta impunea sa fie inchisa tarasenia cu „baronii“.

In consecinta, au fost organizate la sediul central al PSD o suita de spectacole. Fara public, bineinteles. In distributie, mai-marii filialelor convocati la o discutie „colegiala“.

Au avut loc pana acum trei asemenea spectacole. Cu alte 10-11 filiale de fiecare data, dar dupa acelasi scenariu si cu aceleasi replici. „Corupti la noi? Nici vorba. Noi n-avem corupti. Baroni locali? Asa ceva nu exista la noi. Ei sunt o inventie a presei“.

E greu sa califici asemenea reprezentatii. Sunt o sfidare a realitatilor? O bataie de joc? O comedie proasta? O dovada a neputintei partidului de la putere de a-si curata propria ograda? O incercare de spalare a scandalurilor? Oricum, mult trambitata „analiza“, de care s-a tot vorbit s-a transformat, cum vedem, in caricatura. Vasazica seful Parchetului National Anticoruptie afirma in prezenta presedintelui Iliescu si a premierului Nastase ca, in Romania, cancerul coruptiei a intrat in metastaza. Si nimeni nu-l contrazice. Vasazica, toti emisarii Uniunii Europene veniti la Bucuresti au grija sa avertizeze, printre complezente, ca Romania are o mare problema de rezolvat, coruptia. Vasazica, in ziare abunda, in continuare, scandalurile si dezvaluirile. Dar capii PSD, stransi sa discute cu impricinatii, ajung la concluzia ca au in fata lor niste biete victime ale presei, niste inocenti, cu frica de lege si de Dumnezeu, care n-au pe constiinta decat, cel mult, unele intarzieri in strangerea cotizatiilor! Instructiv, nu? „Baronii“, cum sunt numiti gratios, azi, ciocoii, parvenitii (spre deosebire de vremea lui Nicolae Filimon), au venit la Bucuresti nu pentru a-si deconta „ispravile“, ci pentru a fi spalati de pete, pentru a li se da, dupa ce trec prin curatatorie, adeverinte de onorabilitate. Organizatorii spectacolelor din Soseaua Kiseleff n-au reusit sa gaseasca nici macar un baron la filialele cu care au discutat pana acum. Gazetarii care asteptau sa se termine reprezentatiile pentru a afla amanunte si-au facut discret cruce, notand ce auzeau, ca nu exista nici urma de baron prin judete.

Singura defectiune in operatia de spalare ecologica a petelor s-a petrecut la al doilea spectacol. Seful filialei PSD din Arad s-a mirat, ca toti ceilalti: „Corupti la noi? Povesti“. In aceeasi noapte, Parchetul National Anticoruptie l-a arestat pe vicepresedintele PSD Arad pentru luare de mita si pentru deturnare de fonduri. Episodul n-a tulburat, insa, pe nimeni, se pare, in Soseaua Kiseleff, unde comedia cu baroni a continuat dupa acelasi scenariu. La sfarsitul spectacolului in care dl Mischie a detinut rolul principal, pe la unu noaptea, jurnalistii au incercat sa obtina, in sfarsit, o explicatie pentru disparitia subita a baronilor locali. Explicatia n-a venit. Poate ca Adrian Nastase s-a temut de ridicol. A spus, in schimb, altceva. „Nu vrem sa cream panica in interiorul partidului. De aceea preferam sa lucram pe aceasta formula de terapie de grup“. Daca interpretez eu bine aceste vorbe, lui Adrian Nastase ii e frica sa starneasca viesparul coruptilor din partid. Se teme nu de panica, probabil, ci de reactiile baronilor care au ajuns sa reprezinte in PSD o forta ce nu mai poate fi stapanita. Sa insemne asta ca boala a depasit o limita dincolo de care nu mai exista remediu? „Terapia in grup“ la asta trimite. Neindraznind sa-i infrunte pe corupti, liderii PSD incearca prin psihanaliza, s-ar zice, sa obtina din partea lor mai multa discretie.

Intre timp, asumarea raspunderii in parlament a fost aminata sine die.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS