Monstrii trecutului

Autori


Statele Unite ale Americii se pregatesc din nou de razboi. Din 1990, de cind stim si noi ce se mai intimpla prin lume, au fost in razboi in Kuweit, in Kosovo si Serbia, in Afganistan si acum in Irak. Razboaie grele, cu discutii lungi si multa cerneala in presa. In fiecare caz, americanii au dovedit ca stiu ce este comunicarea cu publicul. Pregatiri de presa, dosare secrete publicate in diverse colturi din lume, spectacole mediatice si diplomatice, totul este pus la dispozitia aparatului politico-militar al celei mai puternice tari din lume.

In cazul Irakului insa, lucrurile se complica. In Kuweit, in 1991 nu au existat nici un fel de discrepante intre partenerii occidentali. Uniunea Sovietica si lagarul socialist erau in curs de disparitie, Europa a fost fericita ca luptele erau departe, iar lumea a aprobat respingerea invadatorilor irakieni, chiar daca nu avea prea mare simpatie fata de arabii din Kuweit. In Kosovo si Serbia a fost mult mai complicat, americanii au venit tirziu cu fortele militare, cind nu s-a mai putut face nimic impotriva unui dezaxat care si-a distrus tara, infloritoarea Iugoslavie de 23 de milioane de locuitori, prima candidata la intrarea in Uniunea Europeana in 1990, astazi farimitata in aproape zece zone care numai tari nu pot fi numite.

A urmat Afganistanul, care a parut a fi o riposta la atentatul terorist din 11 septembrie 2001, dar s-a dovedit a fi parte dintr-un plan mai larg, de eliminare fizica a dictaturilor si dictatorilor din Orientul Mijlociu. Acum, in Afganistan este pace relativa, iar lumea descopera cu stupoare ororile unui sistem fundamentalist religios, cu nimic diferit de fundamentalismul ideologic al lui Ceausescu. La o alta scara, lumea intelege acum, asa cum a fost si cu Romania in 1990, ce chinuri cumplite au suferit oamenii obisnuiti din Afganistan, tinuti in saracie, ignoranta, intuneric de o clica obsedata de misiunea ei divina.


In razboiul din Afganistan, chiar mai putin decit in Serbia, americanii nu au avut oponenti si critici seriosi pe plan international. Dar in Irak pare diferit. Este drept ca George Bush jr. pune un accent stinjenitor pe ideea de misiune divina a curateniei morale, concept cu care pragmaticii si cinicii politicieni europeni nu prea sint obisnuiti. E drept ca George Bush jr. vorbeste uneori de parca ar face parte dintr-o secta posedata de dorinta de a implini lumea prin purificare morala. Dar esenta cruciadei americane ramine aceeasi ca si in Kuweit, Serbia, Kosovo sau Afganistan. Sa distrugi cu ultima resursa disponibila, resursa militara, sisteme politice dictatoriale, crunte pentru propriile populatii, supuse fara drept de optiune unor descreierati.

Poate ca razboiul va incepe. Poate ca Saddam va fi eliminat de la putere. Vom vedea imediat ca Libanul incepe sa o ia pe calea democratiei, ca palestinienii vor cauta o solutie de pace, oprind orele de educatie patriotica livrate propriilor lor adolescenti pe care, in loc sa-i trimita la scoala, ii invata cum sa se autoarunce in aer, ucigind tarani romani si mineri ucraineni care vin la munca in Israel, minati de saracia de acasa. Vom vedea schimbari in Israel, acum dominat de oameni incrincenati, care se cred zeii eliberatori ai civilizatiei mondiale. Vom vedea ca razboiul indelung din Cecenia se va opri si ni se va rupe inima de nenorocirile unor populatii supuse atita timp indobitocirii militare.

Romanii nu trebuie sa ezite nici macar o secunda. Daca in 1940, cineva ar fi bombardat Roma si Berlinul, Romania nu ar fi fost rupta in patru bucati si nu ar fi fost impinsa intr-un razboi la portile Stalingradului, unde nu aveam ce cauta. Daca in 1945 cineva ar fi bombardat Moscova sau Leningradul, Romania si alte tari nu ar fi fost supuse unui regim de ocupatie militara de 45 de ani. Chiar daca ni se cere un ajutor simbolic, ar trebui sa fim gata sa-l dam. Iar fitelor unor politicieni europeni stupizi si superficiali le putem trimite fotografia lui Chamberlain, coborind din avionul care il aducea de la Berlin, cu semnatura cu Hitler pe o bucata de hirtie in care se spunea ca va fi pace vesnica in Europa. Razboiul a inceput la mai putin de un an din acel moment. Si a facut 20 de milioane de victime. Din cauza unor politicieni fricosi, care au ezitat sa trimita avioanele cind, unde si cum ar fi fost normal sa le trimita. N-as vrea sa-i vad pe acesti politicieni explicind publicului de ce in metrourile din Paris si Berlin au murit mii de oameni din cauza detonarii unor bombe chimice.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 12 februarie 2003

Actualitate

» O ulita a devenit granita de judet
» Miliardele cistigate la 6/49, marul discordiei intr-o familie din Racari
» Viceprimarul din Tintareni… e cam singur printre femei
» Flash
» Conducerea Spitalului Judetean din Tirgu Jiu refuza sa ia in primire saloanele modernizate
» Actiunea de preluare a celei mai mari unitati medicale din Mehedinti a fost suspendata
» Pacientii aduc lemne de acasa
» Spitalul Judetean, obligat de instanta sa-si achite datoria
» Reteta gratuita de peste un miliard de lei
» Stiri diverse
» Tatal bataus a fost arestat
» Se scumpesc gazele naturale
» Pades – locul unde cade padurea pe oameni
» Umbra prafuita a lui Tudor la Pades
» Coloana Infinitului de la Pades, un „schici“ al lui Dan Ilie Morega
» Pitaraii si Dragobetele, sarbatori intrate in arhiva UNESCO
» Cresterea albinelor – la loc de cinste

Local

» Fostul sef al gardienilor publici olteni, Dorel Vochin, este cercetat intr-un nou dosar
» Nora si-a taiat soacra cu toporul ca sa puna stapinire pe casa
» Un tata vine la „Masina Adevarului“
» ING Bank si-a inaugurat sucursala din Craiova
» Revolta pe santierele ANL din Craiova
» Un ciine politist a facut recunoasterea din grup
» Atentie la buzunare!
» Stiri diverse
» Un dosar penal si doua amenzi de 25 de milioane
» Vaca preotului de la Fintina Domneasca a nascut un vitel cu cap de maimuta
» Un copil a murit pentru ca mama lui nu a avut bani de doctor
» Un taximetrist si un minor, raniti in accidente de circulatie in Mehedinti
» „Ingeraşii“ de la „Sfinta Ana“ vor creşte mai frumos
» Flagrant la Mercur
» Stiri diverse
» Severinenii nu deschid usa reprezentantilor primariei si ai RA LOTUS
» Craiova are aeroport international
» Stiri diverse
» „La aberatia aia judecatoreasca sa multumiti ca nu v-au acuzat si de coruptie. Doar calomnie…“
» Noi condamnam

Dolj

» Teroristii isi fac partid
» Moarte suspecta la Bradesti
» Stiri diverse
» Accident de munca mortal la Filiasi
» Cartea Alba a guvernarii i-a plictisit pe primarii doljeni

Gorj

» Proprietar la PETROCONSTRUCT si director la PECO, Dumitru Pruna sfideaza legea
» Un student s-a sinucis electrocutindu-se
» Bisericile au apelat la tribunal pentru a-si recupera proprietatile
» Actorul care juca rolul Cetateanului turmentat parea beat
» UM Sadu va da in judecata Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Sport

» Feriti copiii de Staicu!
» Bataie de joc la cea mai faimoasa pepiniera de fotbalisti din Romania
» Universitatea s-a calificat in finala turneului de la Norcia

Top