Bush sau Hanibal

Autori
Etichete , , ,


Irakul a reusit ceea ce nu a reusit URSS intr-o jumatate de secol de razboi rece. Adica sa dezbine lumea occidentala. Franta si Germania nu privesc cu ochi buni o interventie militara in Irak. Argumentele sint diverse, dar ambigue. Probabil, intii de toate este unul de imagine. Cele doua tari nu vor sa lase impresia ca executa disciplinate ordinele venite de la Washington. Vor sa arate, mai ales, electoratului ca au propria lor voce. E si o chestiune de credibilitate externa. Europa se pregateste pentru acest secol, in care se vor infrunta trei forte, SUA, Europa si sud-estul Asiei, adica un bloc format de China, Japonia, Coreea. Gesturile de independenta occidentala era normal sa apara. Euro se tine bine, dolarul se clatina.

Economia pare ca incet, incet se asaza. Dupa 11 septembrie si catastrofa navetei Columbia, America pare intr-un moment de dificultate. Ea are nevoie urgenta de succese. Intr-o lume, postrazboi rece, in care America a ramas singura supraputere militara, sensibilitatile Parisului si Berlinului merg intr-o directie contrara. Ele vor sa isi configureze o noua imagine. Anii ’90 s-au dus. Desenul razboiului din Golf cu marea lui coalitie anti-Irak, din care facea parte inclusiv URSS, s-a sters. Raportul de forte, treptat, se schimba. Polemica Washington vs. Paris/Berlin pare sa ne spuna exact acest lucru.

Alta ratiune pentru situatia inedita este mai paminteana. Anume petrolul. Irakul dispune de rezerve practic nelimitate de petrol. Sta, de fapt, pe o mare de petrol. Irakul, in conditii de pace, ar putea fi o solutie pentru probleme demult nerezolvate.Toata aceasta zona – care tine din fostele republici sovietice, la nord, pina la Oceanul Indian, la sud – este extrem de disputata cu toate mijloacele posibile. Financiare, diplomatice, comerciale, politice si, iata, militare. E in joc nu doar dictatura lui Saddam Hussein, cum s-ar crede. E de mirare, de altfel, ca in 1991 nu a fost inlaturat, dupa ce a pierdut catastrofal razboiul. Dupa ce a invadat Kuweitul si a batut apoi in retragere. Aventura lui s-a terminat prost. Dar a ramas la Bagdad. Normal ar fi fost sa piarda puterea. Nu a pierdut-o. Ezitarile Occidentului din acel timp au dus la prelungirea unei situatii inacceptabile, din toate punctele de vedere. Criza irakiana a basculat ba spre tragedie, ba spre comedie. Am asistat la un joc de du-te-vino „de-a comisiile si inspectiile“, „de-a amenintarile si de-a trocul: petrol contra alimente si medicamente etc. Saddam s-a dovedit extraordinar de imaginativ in manevrele lui de a scapa de toate presiunile. Se joaca perfect „de-a soarecele si pisica“ cu un Occident lipsit de vointa si dezbinat pe chestiuni de tactica si oportunitati. Mare maestru al diversiunii si mistificarilor, al propagandei si minciunii. Saddam a profitat de toate neintelegerile din tabara adversa pentru a supravietui politic. Si pina acum a reusit. Va reusi si de data asta? E de vazut. Echilibrul unei intregi zone vitale pentru economia mondiala e in joc.


Accesul la resursele de petrol e decisiv pentru relansarea economiei mondiale acum. Multe lucruri depind de pretul barilului de petrolul.

E si o miza politica mare. George W. Bush Jr. a mizat totul pe cartea antitero. Politica sa externa pare sa fi uitat de alte zone. De aceea are nevoie sa iasa de aici. Si nu oricum. El trebuie sa lichideze acest focar. Are nevoie asadar de succes, dupa volatilizarea lui bin Laden, care a facut ca problema Afganistanului sa fie neclarificata inca si azi. O campanie care a dispus de mijloace militare, logistice si financiare nelimitate pare sa se fi impotmolit. O incheiere cu rezultate pozitive a expeditiei anti-Irak ar pune punct unei crize care incepe sa se cronicizeze si duce sigur spre pierderea viitoarelor alegeri prezidentiale. Bush mi-l evoca pe Hanibal in Italia, care s-a vazut blocat in peninsula si trebuia sa cistige repede razboiul daca voia sa termine campania victorios. Nu a reusit. Va reusi Bush sa se desprinda din criza irakiana? El trebuie sa plece acasa repede si cu o victorie. Timpul nu curge in favoarea lui.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 11 februarie 2003

Actualitate

» Pades – locul unde cade padurea pe oameni
» Umbra prafuita a lui Tudor la Pades
» Coloana Infinitului de la Pades, un „schici“ al lui Dan Ilie Morega
» Pitaraii si Dragobetele, sarbatori intrate in arhiva UNESCO
» Cresterea albinelor – la loc de cinste
» Pestera Closani atrage cercetatori din intreaga lume
» Mihaela Sandu si-a parasit tripletii in Spitalul de Urgenta
» Politia a asediat Craiova in… cel mai mare „secret“
» 5.000 de familii slatinene vor ramine fara apa

Local

» Un copil a murit pentru ca mama lui nu a avut bani de doctor
» Un taximetrist si un minor, raniti in accidente de circulatie in Mehedinti
» „Ingeraşii“ de la „Sfinta Ana“ vor creşte mai frumos
» Flagrant la Mercur
» Stiri diverse
» Severinenii nu deschid usa reprezentantilor primariei si ai RA LOTUS
» Craiova are aeroport international
» Stiri diverse
» „La aberatia aia judecatoreasca sa multumiti ca nu v-au acuzat si de coruptie. Doar calomnie…“
» Noi condamnam
» Cine oare a invatat, TACIND, vreodata?
» „Eu cred ca astia au vrut sa recupereze rulmenti si aluminiu de miliarde de lei pe care eu socotesc ca le-au vindut pe furis“
» Pentru Irak a inceput numaratoarea inversa
» Scoala nr. 24 – paralizata
» Grefiera e vinovata pentru eroarea judiciara
» Parlamentul va lua in discutie cazul ziaristului de la Gazeta de Sud condamnat de justitia olteana
» Opiniile cititorilor

Dolj

» Accident de munca mortal la Filiasi
» Cartea Alba a guvernarii i-a plictisit pe primarii doljeni
» Cazuri flagrante de incalcare a dreptului de libera exprimare
» Hotii au furat indicatoarele pe care scria POLITIA
» Democratia „ucide“ Romania?

Gorj

» Un student s-a sinucis electrocutindu-se
» Bisericile au apelat la tribunal pentru a-si recupera proprietatile
» Actorul care juca rolul Cetateanului turmentat parea beat
» UM Sadu va da in judecata Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Sport

» „Vreau sa debutez impotriva Stelei!“
» Astazi jucam la Trevi cu oamenii lui Copos
» Extensiv joaca astazi cu Veria
» Oltul Slatina – UFC Electro 2-1
» Amicalul cu FC Senaco s-ar putea disputa astazi
» Romania – Slovacia
» Mai are Universitatea nevoie de Amamoo?
» Stirea noastra cea de toate zilele
» „U“ Craiova – Tianjin Teda 1-0
» „Craiova Maxima“ joaca la Norcia!
» Pandurii n-au mai jucat amicalul cu FC Senaco
» Titi Aur a incheiat nefericit prima sa aventură mondială

Opinii

» Monstrii trecutului
» Bush sau Hanibal
» Romania sprijina SUA in actiunile contra Irakului

Top