24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCred ca mondializarea s-a nascut la Bratovoiesti

Cred ca mondializarea s-a nascut la Bratovoiesti

Un sondaj de pomina constata urmatoarele: romanului ii e mai frica de razboiul din Irak decit de cresterea preturilor si progresul coruptiei la el acasa, ii e mai teama de grotele cu talibani din Afganistan decit de cresterea pretului piinii, tot de la el, in sfirsit, e mai ingrijorat de clonare, decit de factura de intretinere in viata, nu mai spun de unde.

Deducem ca romanul are vocatie pentru gindirea globala, sinergia faptelor, iar dramele lumii il apasa mai abitir ca belelele personale.

Toate astea sint vii si adevarate in toate cele opt regiuni ale tarii (chestiune fara nici o legatura cu federalizarea, cu fondurile PHARE, baronii locali, Mischie etc.), deci si la o azvirlitura de bat de Craiova, la Bratovoiesti, unde s-au oprit zilele trecute doi reporteri ai Gazetei de Sud. Cind stai la vorbe cu bratovoiesteanul, constati ca totul se invirteste in jurul lui ca in jurul unui lider de partid, de ce si cum capitala omenirii ar fi chiar la circiuma in care isi incepe el truca cu paharul cu mult inainte de inceperea meciurilor la matineu, in Divizia B. Parafrazindu-l pe Mitica, amicul pe viata si pe moarte al lui Prunea, daca Bratovoiestiul n-ar fi existat, trebuia inventat.

La citeva scoli din Bratovoiesti, copiii vin cu apa de acasa in sticluta, profesorii navetisti „sint aproape de coma financiara“ (constata reporterul), contabila primariei e bolnava, statiunea de agrement „Victoria“ e o ruina, iar bibliotecara Marinela degera ca nu functioneaza soba si sufera ca fondul de carte e pricajit.

Cu toate astea si multe – multe altele la fel, bratovoiestenii, prin demni reprezentanti ai obstei -, nea Gogu, Nicu lu’ Tibriu, tata Vergica, nea Sandu si tanti Gogoasa – se fring de durerile planetei si sint indignati de clonare. La ora cind pe tot mapamondul, zona care produce, tot muncitorul, de la Fiat si pina la General Motors, de la Honda si pina la Siemens, tot muncitorul, zic, asuda si agoniseste, romanul din Bratovoiesti (si, desigur, din foarte multe circiumi regionale, dar nu federale) se framinta in chestiunea clonarii. La un pahar de drojdie, ideile vin repede si clonarea cade greu. Nicu lu’ Tibriu e autocritic si exact: „Sa mai faca unul ca mine inseamna sa mai chinuiasca inca o generatie. Eu n-am facut nimic in viata…“. Vergica e transanta: „Decit sa semene cu Gogu, mai bine cu mine“. Nea Sandu e realist: „Daca m-ar clona pe mine, i-as lasa copia nevesti-mii, iar eu as veni la circiuma“. Viceprimarul declara ca din Bratovoiesti doi au plecat la Timisoara sa se cloneze „si n-au dat randament“.

Rachiul luat pe nemincate, ca o saracie, iti deschide apetitul catre problemele mondiale si bratovoiestenii se simt cetateni ai lumii. Romania e si tara in care o ploiesteanca a ales somajul decit sa prinda un episod din „Betty cea urita“. Culmile fericirii se consuma la televizor si in tihna toiului, cind Bush nu mai e liderul lumii, ci subiectul birfelor din „ograda lui Iocan“. In Romania esti erou cind iti merge prost. Doi copii au cazut intr-o groapa si printr-o minune au fost salvati. Cu acest prilej, copiii au mincat primul lor tort si au baut primul lor pahar cu sampanie, date de primarie. Daca se calificau la vreo olimpiada, n-aveau nici bani de drum. Romanul, fie si din Bratovoiesti, are vocatie pentru problemele globale si se multumeste cu putinul fiecarei zile, incintat de gindul ca cine se scoala devreme si ajunge primul la circiuma are lumea la picioare: si pe Bush, si pe Sadaam, dar si mondializarea, si clonarea…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS