3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMemorandum istoric

Memorandum istoric

Ioan Mircea Pascu, ministrul roman al apararii, a efectuat o vizita oficiala de doua zile in Bulgaria, la invitatia omologului sau bulgar, Nikolai Svinarov. In timpul vizitei au fost convenite initiative comune privind dezvoltarea procesului de integrare in NATO.

Cei doi ministri au semnat un memorandum privind apararea unor obiective strategice din apropierea granitei comune impotriva unor acte teroriste.

Ideea acestui memorandum a aparut inca din primavara acestui an, cind un elicopter militar german care efectua un zbor in cadrul misiunii KFOR a trecut granita bulgara la o inaltime de 600 de metri si la aproximativ

2 km est de centrala atomica de la Kozlodui, ceea ce reprezinta o incalcare a zonei in care zborurile sint strict interzise.

Referitor la acest document, Nikolai Svinarov, a declarat:

„Acest memorandum poate fi considerat istoric. El este un precedent si in istoria europeana, si in cea universala. Doua state vecine semneaza un document pentru apararea unor obiective de o deosebita importanta la granita dintre ele. Impreuna cu ministrul Pascu am stabilit ca eforturile noastre comune din ultimul an cu privire la prezentarea candidaturilor pentru aderarea la NATO au succes si este necesar ca dupa Summit-ul de la Praga sa continuam colaborarea la nivel bilateral si multilateral, pentru intarirea flancului sudic al Aliantei“.

Ioan Mircea Pascu a declarat: „Pina acum, asa cum a aratat colegul Svinarov, foarte multe lucruri sint legate de aspectele tehnice. Vointa politica exista. Acest acord demonstreaza faptul ca trebuie sa privim asemenea obiective de importanta strategica in comun. Nu trebuie sa mai avem aceasta abordare strict nationala, intrucit responsabilitatea este comuna. In principiu, daca se materializeaza o amenintare dinspre nord spre unul din obiectivele bulgare, avem si noi o responsabilitate in aceasta privinta, dupa cum si invers, daca spre unul din obiectivele noastre se materializeaza o amenintare dinspre sud, atunci Bulgaria va fi cea care va avea o responsabilitate in raport cu obiectivul nostru“.

Ziaristii l-au bombardat pe ministrul Svinarov cu intrebari in legatura cu scandalul izbucnit marti in legatura cu intreprinderea de stat TEREM, care a exportat piese care este posibil sa ajunga in Irak, ceea ce ar putea constitui un motiv ca Bulgaria sa nu primeasca invitatia pentru NATO la Praga. S-a dovedit ca guvernul a interceptat tranzactia inca de la inceput, iar seful celor sapte uzine militare de reparatii apartinind acestei intreprinderi, Vlado Vladov, a fost concediat. Vladov a declarat ca motivele concedierii lui sint intemeiate, dat fiind ca nu a manifestat exigenta cu privire la unele dintre contracte, dar tranzactia in discutie cu greu ar putea sa fie calificata ca export de arme.

„Am avertizat de mai multe ori ca invitatia noastra pentru aderarea la NATO nu este inca facuta si sper ca masurile urgente pe care le ia guvernul in legatura cu aceasta incalcare, precum si pentru pedepsirea vinovatilor vor da rezultate“, a declarat ministrul de externe Solomon Pasi.

In timpul vizitei, oaspetele roman a fost primit de presedintele Gheorghi Pirvanov, de primul ministru Simeon Saxa-Coburg-Gotha si de ministrul afacerilor externe, Solomon Pasi.

Ioan Mircea Pascu a participat ieri impreuna cu omologii sai din Bulgaria, Grecia si Turcia la o noua intilnire in patru, desfasurata la Plovdiv. Saptamina viitoare, la Bucuresti, va avea loc cea de a doua intrunire a comandantilor de Mare Stat Major din cele patru tari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS