11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBatind saua ca sa priceapa guvernul

Batind saua ca sa priceapa guvernul

Ca in toate sondajele postrevolutionare, ultimul barometru de opinie publica al IMAS arata ca romanii au cea mai mare incredere in Biserica. Romanul este un bun crestin si, in plus, traieste cu convingerea adinca, nealterata de imprejurarile anilor de dupa revolutie, ca doar Dumnezeu il mai poate scoate din saracie, din belele si din amorteala. Din amorteala, fiindca, e stiut, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista. In traista ar trebui sa-ti bage guvernul, daca esti bugetar. Daca esti de capul tau, adica privat, guvernul ar trebui ca macar sa nu ti-o goleasca. In general vorbind, traista de bugetar pare cea mai convenabila romanului mediu. Romanul este omul are aspira la un salariu maxim si este retribuit cu minimul pe economie. Din acest motiv, sondajele de opinie sint superficiale. 35,4 la suta dintre subiecti se declara „nu prea multumiti“ de nivelul de trai. „Nu prea multumiti“ presupune ca, la o eventuala tocmeala sindicate-guvern, primii ar trebui sa mai lase din pretentii, iar guvernul sa mai miste si el ceva. Ce inseamna sa miste guvernul? Pai, un semn ar fi, de exemplu, actiunea „cornul si laptele“. Conceptul este atit de adinc intrat in constiinta guvernului, incit, la meciul Rapid – Dinamo, ministrul Serban Mihailescu (Michi…) isi savura un corn cu un pahar de lapte, undeva in spatele regelui cataifului, Copos (care face parte din elita patronatelor), ca o sfidare a executivului vizavi de bogatii natiei. In vreme ce Borcea facea cu ou si cu otet arbitrajul, Michi apara demnitatea si demersurile sociale ale guvernului, chiar si in conditii de huiduieli. Un alt semn ca guvernul misca ar fi inghetarea pretului la lumina. De la chestiile astea, romanul majoritar din sondaje incepe sa simta tremuraturi ca de Parckinson: daca va fi ciupit mai abitir din alta parte? Sau, ca o alta pilda, care tine de acuitatea unui partid social-democrat, ministrul Agathon a dat dispozitie ca la mare, la umbra palmierilor, sa nu mai prinda picior de gras la receptie sau intre chelnarimea imbuibata. Insii cu burta sa fie disponibilizati, subtirimea la trup dovedind si taria de caracter, sloganul unui turism cinstit, indreptat catre cetatean. Catre cetateanul din vest, de unde vin euroii, fiindca romanul mediu si credincios din sondaje – mai mereu nemultumit sau oarecum nemultumit, n-are acces la nisip decit in extrasezon, pe toamna, cind incep ploile, iar grasii lui Agathon se razbuna pe el fiindca au avut un sezon prost.

Pe locul doi al increderii se afla institutia Armatei, 78,4 la suta. Indirect, asta inseamna incredere in NATO. Pentru ca armata de dupa ’89 nu mai e armata din 2002. Nu mai poti sa fii cu armata pe principiul ca armata te apara si te face om, deoarece armata n-are de cine sa te apere, iar de facut om, te face doar daca prinzi un batalion de Afganistan, cu o solda cit opt salarii medii pe economie.

Spuneam mai inainte ca sondajele de opinie sint superficiale, lipsite de profunzime. Unde apare, unde poate sa apara, iata, opinia liderului Patronatului carnii de porc? „Nu pot sa cred, zice mai marele carnii de porc, nu pot sa cred ca spaga e mai puternica decit decizia politica“. Nicaieri, de asemenea, nu apare nemultumirea ca tineretul studios din puscarii, care-si termina ciclul I-IV la mititica, nu are parte de corn si de lapte. Ce sondaje pot exprima indignarea gospodinelor din Mediasi, decise sa protesteze in strada impotriva opririi apei calde?

Deci, ultimul sondaj face si el cit poate si confirma, ca in fiecare sezon, de 12 ani, ca romanul crede in Biserica, Armata, batind, de fapt, saua ca sa priceapa guvernele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS