22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCornul caprei si laptele cucului

Cornul caprei si laptele cucului

In piata din fata prefecturii, o multime de masini galbene purtind inscriptia „transport scolar“ ne amintesc de iminenta uneia dintre ultimele masuri ale puterii, operatia „cornul si laptele“. Operatie care mie mi se pare mai mult cu caracter propagandistic si a carei eficienta este cu mult inferioara cheltuielilor necesare. Mai mult, ea ofera posibilitati de cistig nemeritat pentru unii privilegiati.

Mai intii au fost licitatiile care, evident, in cea mai mare masura, au fost cistigate de cine trebuia sa cistige.

Apoi urmeaza lungul drum de la ugerul vacii la stomacul copiilor. Laptele trebuie colectat, verificat, fiert, transportat la scoli, depozitat acolo si, in cele din urma, prezentat copiilor. Toate acestea implica participarea unui numar mare de persoane si implicit costuri mari.

Unde vor servi copiii laptele? Evident, in clasa. Se va veni cu bidonul in clasa, se va pune laptele in pahare, care dupa aceea vor fi colectate si aruncate la gunoi; din nou, personal necesar si timp extras din cel afectat procesului de invatamint.

Vor fi implicati si dascalii in aceasta activitate, pe care, evident, o vor desfasura cu profesionalism, entuziasm si daruire. Dar cine va controla calitatea laptelui oferit scolarilor? Caci pe lungul drum de la tita vacii la gura elevilor multi vor fi tentati de a creste cantitatea laptelui, asa cum Iisus a marit cantitatea de vin la cunoscuta cina.

Dar ce facem cu elevii absenti sau cu cei care au abandonat scoala? In virtutea principiului fundamental al egalitatii in drepturi, le ducem laptele acasa?

Este drept ca in multe licee si colegii americane exista traditia de a le oferi elevilor un pahar cu lapte si un corn in jurul orei zece. Probabil, cei care isi permit sa-si trimita copiii la scoala americana din capitala, copii care au avut norocul de a avea bunici suficient de avuti ca sa le plateasca taxele substantiale, au avut ideea sa extinda acest obicei la intreaga tara. Numai ca exista unele deosebiri. In primul rind, cele mai bune scoli americane sint cele particulare; taxele care se percep sint mari; in felul acesta, costul laptelui si cornului este suportat, in fond, de parinti. Apoi, organizarea procesului de invatamint este alta. Copilul este adus dimineata la scoala cu autobuzul scolii, serveste masa de prinz la scoala, apoi isi face lectiile pentru a doua zi in clasa, dupa care petrec vreo doua ore pe terenurile de sport, iar seara este dus acasa de acelasi autobuz. Prin urmare, exista in cadrul scolii bucatarii, sali de mese si utilaje aferente, astfel incit oferirea unui corn si a unui pahar de lapte sa nu ridice atitea probleme.

Noi ne-am obisnuit sa adoptam unele lucruri numai pentru faptul ca se fac si in Apus, fara sa ne intrebam daca ni se potrivesc sau daca sint realiste. Asa cum, de pilda, presedintele Camerei Deputatilor afirma intr-o emisiune televizata ca este normal ca parlamentarii sa aiba lefuri mari, fiindca asa este in Apus; Domnia sa a omis faptul ca in Apus toti oamenii au salarii mari, nu numai demnitarii.

Inclin sa cred insa ca actiunea „cornul si laptele“ nu este de inspiratie americana, ci este transpunerea la nivel national a actiunii „berea si cirnatul“, initiata de primarul Bacaului. Ea este menita sa dovedeasca dragostea partidului pentru copii, care trebuie sa se dezvolte armonios pentru a putea ajunge in Canada sau America, avind sanse reale de realizare. „Cornul si laptele“, alaturi de indexarile cu 30.000 de lei ale pensiilor, de sporirea taxelor la caminele de batrini, de subventiile pentru intretinere, de magazinele pentru saraci, constituie dovezi ale preocuparii partidului pentru intreaga populatie, indiferent de virsta si, in acelasi timp, pasi hotariti pe drumul catre „iepoca de aur“.

Dar oare cind vom avea curajul si hotarirea sa abordam problemele esentiale ale invatamintului actual, probleme extrem de grave si de multiple?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS