27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO, ce vara minunata!

O, ce vara minunata!

Vara aceasta, care se stinge usor si trist ca un vis frumos, a fost o vara minunata; sau, mai exact, o vara plina de minuni. Minuni care de multe ori pareau inspirate din cartile sfinte.

Astfel, e cunoscuta minunea lui Iisus care, cu citeva piini si citiva pesti, a indestulat o multime de oameni flaminzi. Minunea aceasta a fost intrecuta de primarul Sechelariu, care a indestulat populatia flaminda a Bacaului si, in plus, fata de intimplarea biblica, oamenilor li s-a dat si bere. Si bacauanilor le-a ramas mult timp burta plina incit, in meciul cu Craiova, nici nu puteau sa se miste pe teren.

Tot in domeniul sacrului se situeaza inscrierea Maicii Domnului in PSD; cel putin asa rezulta din faptul ca intr-un mare oras al tarii s-a distribuit icoana Sfintei Fecioare avind pe spate inscriptia „PSD“.

Va amintiti povestea biblica a intoarcerii fiului risipitor? Tot astfel ziarele ne-au informat ca un fiu care si-a risipit citiva ani ai tineretii prin universitati americane s-a intors. Se relateaza ca el a obtinut, la una din marile universitati americane, calificative care au depasit maximul admis. Si totusi s-a intors. (Unii mai rai decit mine ar spune ca aceasta decizie ar trebui sa-i scada putin calificativele obtinute.) Tinarul nostru a fost numit intr-o inalta functie guvernamentala. La testari s-a constatat ca are cunostinte temeinice in toate domeniile, cu exceptia unuia, si anume tehnica si strategia ciubucului. S-a considerat insa ca, dat fiind mediul in care lucreaza, aceasta lacuna va fi curind remediata in practica.

M-a fascinat totdeauna faptul ca, dupa ce Iisus si-a indeplinit mandatul pe pamint, s-a retras si, Inviind apoi a treia zi, s-a ridicat acolo unde ii este locul. Oarecum asemanator, am aflat ca Ion Iliescu, dupa terminarea celui de-al treilea mandat, s-ar dori sa reinvie ca presedinte si sa se ridice la Cotroceni. Inteleg ca increderea in PSD scade continuu si ca, atasindu-l pe Ion Iliescu la viitoarele alegeri, sansele s-ar putea ameliora. Intr-adevar, domnul Iliescu se bucura de multa popularitate datorita abilitatii sale politice manifestate si prin faptul ca asculta necazurile oamenilor, condamna public, din cind in cind, coruptia si baronii partidului (fara insa a intreprinde masuri pentru ameliorarea acestor fenomene). Nu se pot nega calitatile politice ale domnului Iliescu, rod al unei foarte indelungate cariere; dar este ingrijorator si, in acelasi timp, dureros faptul ca intr-o tara cu 20 de milioane de oameni, unul singur este considerat de multi in masura sa fie presedintele tarii.

Tot din Biblie se desprinde ideea ca o tara e bogata si fericita cind in ea se gasesc lapte si miere. Ideea a fost preluata de prim-ministrul nostru. Numai ca, vrind sa dea si o conotatie personala, distinctiva, Domnia sa a promis lapte si Cornu deocamdata pentru elevii din clasele mici. Masura se inscrie pe linia pomenilor marca „PSD“, cum ar fi majorarea pensiilor cu 30.000 de lei sau acordarea familiilor nevoiase de ajutoare egale cu jumatatea sumei cu care se va majora costul intretinerii. Actiunea propusa este total antieconomica, intrucit realizarea ei implica transporturi, frigidere, pahare, personal etc., ceea ce ii va mari cu mult costul. Nu era mai simplu oare sa se mareasca valoarea alocatiei pentru copii?

O alta minune care s-a intimplat in vara aceasta a fost demilitarizarea politiei. Era si timpul; trebuie sa fim si noi in pas cu lumea. Uitati-va la filmele politiste americane; Columbo e locotenent, iar Kojac, capitan. Crimele sint investigate de un sergent, care pina la urma descopera criminalul. La noi, cind fura unul o gaina, pentru prinderea faptasului, se facea o comisie condusa de un general. Daca se furau doua gaini, comisia era condusa de doi generali. Daca se furau citeva miliarde de la stat, nu se mai facea nici o comisie.

Asa ca schimbarea era necesara; mai ales ca nu se putea concepe ca un ofiter ar putea lua spaga. Or, acum, politistii au devenit functionari publici. Iar pentru functionarii publici, dreptul la spaga e stipulat in contractul individual de munca.

„Fericiti cei saraci ca aceea se vor bucura“ – spune Biblia; si tot aici se spune ca mai curind va intra camila prin urechile acului decit bogatasii pe poarta raiului. Si, iata, am aflat ca fruntasii taranisti vor ajunge cu toti in rai, atit de revoltator de saraci sint, conform propriilor declaratii. E drept ca unul dintre ei va ajunge acolo cu un clop jegos pe cap, dar, in schimb, va avea placerea sa-l intilneasca acolo pe primarul Bulucea, si el foarte sarac, saracul. La restul membrilor PSD nu le pasa de raiul de dincolo; au strins destule ca sa-si coboare pentru ei raiul pe pamint.

A fura bunurile aproapelui tau este unul din pacatele capitale. Dar iata o adevarata minune dumnezeiasca; un deputat PSD care, din cauza mediului in care activa, nu se putea abtine, a furat, dar propria lui masina. Si minunea continua; se pare ca totusi cazul sau va ajunge in fata justitiei. Si se vor produce apoi minunile obisnuite; ori nu i se va ridica imunitatea parlamentara, ori rezolvarea cazului va fi taraganata atita pina va fi uitat.

Tot ca un fel de furt este cazul petrecut la una din scolile bucurestene, la recentul examen de bacalaureat, unde o parte a comisiei a suplimentat lucrarile unor candidati cu foi pe care erau tratate corect subiectele. Dar nu asta a fost greseala comisiei, ci faptul ca nu a impartit remuneratia oferita pentru aceasta activitate suplimentara cu profesorii corectori. Acest fapt a trezit constiinta corectorilor, care au reclamat pe buna dreptate comisia.

Si multe alte minuni s-au mai intimplat in vara aceasta! Ca, de pilda, aceea ca echipa Dinamo si-a inceput activitatea in noua era Netoiu, primind numai 15 goluri in cinci zile.

Un tinar a gasit o borseta cu 10.000 de dolari, iar o pensionara – o sacosa cu peste 100 de milioane de lei; ambii au inapoiat banii gasiti pagubasilor! O adevarata minune, veti zice. Dar s-a constatat ca cei doi nu erau nici membri de partid, nici parlamentari.

Si uite-asa, incetul cu incetul, vara aceasta s-a dus.

Si vor mai veni, fara indoiala, si alte veri; dar fiecare dintre ele va fi o alta vara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS