Acasă Opinii Ministrul de interne – sesizat cu privire la legalitatea functionarii unei universitati...

Ministrul de interne – sesizat cu privire la legalitatea functionarii unei universitati particulare

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, l-a sesizat ieri pe ministrul de interne, Ioan Rus, in legatura cu legalitatea functionarii Universitatii Internationale Deschise – Academia de Tehnoeconomie si Cooperare Romano-Americana (UIDATCRA), in antentul careia este facuta mentiunea „institutie autorizata definitiv de statul roman, prin sentinta civila 1981 din 10 iulie 1991“. Ministrul educatiei afirma ca UIDATCRA nu a avut niciodata nici macar autorizatie de functionare provizorie.

Conducerea institutiei a organizat puncte de lucru in toate judetele, in fiecare sector al Capitalei, dar si in Austria, Finlanda, Franta, Germania, Italia si Olanda, dupa cum se precizeaza in pliantul de prezentare.

„Este inadmisibil ca o institutie de invatamint superior sa functioneze ilegal de atitia ani. Nu este normal ca, de atit timp, cei care urmeaza cursurile acestei institutii ilegale sa piarda si timp, si bani, fara ca pregatirea lor sa fie recunoscuta de autoritatile nationale romane“, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu. Imediat ce a primit sesizarea colegului de cabinet, ministrul de interne a trimis la universitate o echipa de control formata din cadre de la Politia Economica din Inspectoratul General al Politiei, echipa insotita de doi comisari ai Garzii Financiare.

Ieri, in jurul orei 16.00, in fata sediului central al institutiei de invatamint (in strada Venerei, din sectorul 2 al Capitalei), se aflau ministrul educatiei si cercetarii si secretarul de stat pentru invatamintul superior, Radu Damian, precum si inspectorii Politiei Economice si comisarii Garzii Financiare. Salariatii Universitatii care se mai aflau in institutie la acea ora au refuzat sa discute cu echipele sosite la fata locului.

In speranta ca va obtine mai multe relatii cu privire la activitatea institutiei, ministrul educatiei l-a contactat telefonic pe rectorul universitatii, Bogdan Dumitrascu, invitindu-l la o discutie la sediul universitatii. Acesta a refuzat insa, motivind ca este plecat din localitate si lansind amenintari la adresa conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii, folosind „un limbaj mai putin academic“, dupa cum a precizat ministrul Andronescu.

„Nu mai am ce discuta cu domnul rector, pentru ca foloseste un limbaj neconcordant cu functia pe care o ocupa, intr-un cuvint neacademic. De acum, voi lasa organele de ancheta sa rezolve acest caz de frauda“, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Universitatea Internationala Deschisa Tehnoeconomia Europeana – Academia de Tehnoeconomie si Cooperare Romano-Americana (care functioneaza in cadrul Institutului Academia de Consultanta, Instruire, Editura si Servicii „Tehnoeconomia Europeana“, conform denumirii de pe pagina sa de Internet) nu a depus niciodata dosar in vederea obtinerii autorizatiei de functionare, a mai afirmat ministrul Andronescu.

Cu toate acestea, intr-una din prezentarile aflate pe pagina de Internet a Universitatii se precizeaza ca institutiei i s-a aprobat organizarea examenelor de absolvire si licenta chiar in institutie, in cadrul unor comisii mixte formate din cadre didactice care predau in universitate, dar si in sistemul invatamintului de stat.

Ministrul educatiei a atras iar atentia asupra faptului ca 33 de institutii de invatamint intra in lichidare incepind cu anul universitar 2002-2003, neavind dreptul de a mai organiza admitere. In plus, potrivit unei hotariri de guvern, toate specializarile de institutori de la urmatoarele institutii de invatamint superior particular intra in lichidare incepind cu anul intii: Universitatea „Spiru Haret“ Bucuresti, Centrul de Studii „Stefan cel Mare si Sfint Romania“ din Botosani, Universitatea „Virgil Madgearu“ din Craiova, Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova, Fundatia Universitara „Anghel“ din Drobeta – Turnu Severin, Centrul de Studii „Stefan cel Mare si Sfint“ din Focsani, Universitatea de Vest „Vasile Goldis“ din Arad, Universitatea Ecologica „Dimitrie Cantemir“ din Iasi, Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi si Universitatea Banatului din Timisoara.

Exit mobile version