Acasă Opinii Colonelul Gheorghe Trutulescu are dreptul sa fie eliberat conditionat din inchisoare

Colonelul Gheorghe Trutulescu are dreptul sa fie eliberat conditionat din inchisoare

Colonelul Gheorghe Trutulescu ar putea fi eliberat conditionat din inchisoare, in curind, intrucit fostul ofiter SPP si-a ispasit doua treimi din pedeapsa de sapte ani de detentie la care a fost condamnat pentru Afacerea Tigareta ll, a declarat ieri avocatul Ion Gheorghisan.

Potrivit procedurii, comportamentul lui Trutulescu din inchisoare este evaluat de o comisie a Directiei Generale a Penitenciarelor, din care fac parte sapte persoane, printre care directorul inchisorii, un psiholog si un educator. In baza raportului comisiei, care este inaintat Judecatoriei sectorului 5, instanta hotaraste asupra eliberarii conditionate a condamnatului.

Avocatul lui Trutulescu afirma ca instanta ar trebui sa admita cererea de eliberare conditionata, mai ales ca fostul ofiter SPP necesita o interventie chirurgicala la piciorul sting, care consta in scoaterea unei tije metalice prinse de os cu noua suruburi.

„Trutulescu are o tija in picior care ar fi trebuit scoasa acum patru ani. Cele noua suruburi s-au inglobat in calus, astfel ca, acum, o interventie chirurgicala este mult mai dificila“, a afirmat avocatul Gheorghisan.

Pentru ca este necesara aceasta operatie, Trutulescu a solicitat, de mai multe ori, magistratilor militari sa-i intrerupa executarea pedepsei de sapte ani de detentie, cereri ce au fost respinse. Astfel, Gheorghe Trutulescu s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Potrivit avocatului, CEDO a stabilit ca fostului colonel SPP Gheorghe Trutulescu i-au fost incalcate drepturile la viata si la integritate corporala, de magistratii romani care au refuzat sa-l elibereze din penitenciar pentru a fi operat. Judecatorii Curtii Europene au cerut toate actele medicale, inclusiv radiografii, dupa care au declarat admisibila cererea lui Trutulescu, urmind ca aceasta sa intre curind in dezbaterea completului de sapte judecatori ai Curtii.

In acelasi timp, Trutulescu a continuat sa ceara instantei militare sa-i admita cererea de intrerupere a executarii pedepsei.

Gheorghe Trutulescu a afirmat ieri, in fata Curtii Militare de Apel, ca isi retrage cererea. Colonelul SPP Gheorghe Trutulescu a fost judecat si condamnat, alaturi de alte 18 persoane, pentru introducerea ilegala in Romania, pe calea aerului, a peste 4.000 de baxuri de tigari de contrabanda. Ofiterul a fost condamnat definitiv la sapte ani de detentie, el fiind incarcerat din luna mai 1998.

Exit mobile version