10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDespre cum locul evreului l-a luat securistul

Despre cum locul evreului l-a luat securistul

Alina Mungiu, din cind in cind Pippidi, a cerut sa se publice dosarele de la Securitate ale celor care produc si interpreteaza sondajele de opinie. In plan practic, somatia celei care ingrozise pe vremuri lifturile Televiziunii e complet lipsita de importanta. Ca si in alte cazuri de priapism in public, rezultatele investigatiei CNAS (daca asa ceva se va intimpla) vor spune ca toti suspectatii sint curati la dosar. Din acest punct de vedere, iesirea din adormire a piritei nu merita comentarii. Merita, in schimb, o dezbatere semnificatia mai larga a noii invocari a Securitatii. Pe dedesubt, Alina Mungiu, linioara, Pippidi, nastrusnica inventatoare a unei institutii ce vrea sa concureze dintr-o debara ditamai Academia, pune pe seama securistilor rezultatele dezastruoase ale lui Emil Constantinescu in sondajele de opinie. Am putea spune: nu e un cap de tara. Trepadusii din jurul fostului presedinte isi imita seful in justificarea impotentei politice, trimitind la conspiratia securistilor. Din nenorocire, declaratia Alinei Mungiu se inscrie intr-o campanie mai ampla din ultimul timp. Temelii nevazute ale acesteia constau in explicarea tuturor nevolniciilor prin lucratura parsivului securist. Fostul prim-ministru Radu Vasile isi publica in foileton de senzatie, concurindu-i pe ciobanii ce-si marturisesc in direct amorurile cu magarusii din dotare, niste asa-zise memorii. Pivotul lor de rezistenta? Cum a fost invins el, cel mai dibaci premier din istoria Romaniei moderne, de fostii securisti care

n-au vazut cu ochi buni dispozitia sa de a viziona telenovele in loc sa participe la sedintele Consiliului de Ministri. Citeva ziare din proximitatea raposatei CDR s-au specializat deja in a-i denunta pe fostii securisti drept aceia care se afla in spatele a tot ce merge rau in tara asta. Prin raportare la real, explicatia cu securistii e o prostie. A crede, dar mai ales a cuvinta, ca lucratorii celebrei institutii au puterea de a submina din interior democratia noastra de mujdei inseamna a le da o personalitate pe care ei n-au avut-o niciodata. Asa cum ne demonstreaza arhiva Securitatii, ofiterii interni si externi au fost, in numeroase cazuri, niste bieti functionari de rutina. A face din ei niste Supermani in stare sa supravietuiasca peste un deceniu de tranzitie presupune, inainte de toate, o viziune infantila asupra lumii. Mai grav mi se pare insa cliseul cu securistii din perspectiva exigentelor de modernitate ce stau in fata societatii romanesti. In anii interbelici, Liga Apararii National Crestine a lui Cuza, Partidul National Crestin al lui Octavian Goga, Miscarea legionara a lui Codreanu si Nicolae Iorga, el insusi cit un partid, gasisera in evreu explicatia la toate slabiciunile de fond ale tarii. Totul era explicat printr-o conspiratie evreiasca. Si faptul ca politicienii treceau dintr-un partid intr-altul cu o veselie de iarmaroc. Si faptul ca se fura pe rupte din averea tarii. Si faptul ca drumurile erau intr-o stare de plins. Ba chiar si faptul ca Badea Gheorghe, in loc sa munceasca, statea toata ziua prin circiumi, de unde iesea doar pentru a-si desela nevasta. Acum, iata, locul evreului din cultura romana tembela l-a luat securistul!

O noua forma a eternei disponibilitati romanesti de a cauta vinovatul pentru mizeria de cocina in care se complace intr-alta parte decit in personalitatea sa lenesa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS