15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

PSD in vacanta

Mai multe filiale PSD au explodat. Citeva numai: Bihor, Maramures, Constanta, Vrancea, Suceava. Mai sint citeva. Peste tot din cauza unor veroase afaceri de coruptie. O increngatura mafiota, in care sint amestecati politicieni, magistrati, politisti. Si astea sint numai citeva cazuri aduse la suprafata de presa. Si alte cazuri vor face intr-o zi prima pagina a jurnalelor. Nu este de mirare ca se intimpla asa. Puterea corupe, puterea absoluta corupe absolut, spunea lord Acton in urma cu 150 de ani. Si stia ce spune. PSD & guvernul Nastase au mai multa putere decit oricare alt guvern & partid din ultimii 12 ani. Fireste, spre el s-a indreptat – mai ales dupa ultimele alegeri – foarte multa lume cu interese mari de afaceri. In contextul unei opozitii mai slabe ca oricind dupa 1992, acest fenomen era inevitabil. Cheia problemei sta in mina liderilor PSD. Pericolele unei guvernari mult prea sigure de sine ataca intii de toate rindurile propriului partid. Coruptia priveste intii de toate pe cei care guverneaza. Pe la usile potentatilor stau tot felul de naimiti, dornici de cistig. Nici potentatii nu sint usa de biserica. Doar n-or sa plece saraci cum au venit! Cum sa rezisti ispitei de a-ti umple buzunarele? Oamenii in Romania fac politica pentru a se imbogati. Cine nu stie? Cei care au sprijinit partidul in campanie doresc sa isi scoata banii inapoi. Sint si alti fripturisti si plescari prin zona poftind la inavutire. Dar nu e vorba numai de cei care sint in afara PSD si stau cu mina intinsa. De ei mai scapi.

Marea problema o constituie chiar cei din PSD. Cadrele medii, liderii locali si centrali. Guvernind tara fara o opozitie reala, multi par sa creada ca acum e vremea lor. Pot sa faca orice fara sa fie trasi la raspundere. Prima lor tentatie este, bineinteles, una financiara. Nastase avea dreptate cind zicea (citez din memorie) ca sint doua feluri de activisti PSD. Unii care s-au asezat comod in fotolii si cred ca vor sta acolo cit veacul, si altii care cred ca vor pierde puterea si aplica politica: dupa mine, potopul. Nu stiu cit succes are liderul PSD cu aceasta declaratie in propriul sau partid. Recentele scandaluri arata ca nu a fost deloc ascultat. Lacomia e mult prea mare? Nu mai exista pic de prudenta? Pentru PSD, chestiunea coruptiei nu este doar una de oameni. Poti sa-i elimini pe cei gasiti vinovati, ca restul ramin oricum negustori cinstiti. Problema ramine nerezolvata atita vreme cit raportul de forte dintre partide este dezechilibrat, iar PSD face figura de partid dominant.

Cine sa opreasca navala oportunistilor? Cu o administratie tot mai politizata, cu o justitie stind drepti si asteptind ordine, cu o politie servila, e greu sa se ajunga la altceva. Coruptia este un flagel generat chiar de natura raporturilor politice. Mai e un aspect. Presa. Multi lideri PSD au adoptat o atitudine ostila fata de presa pentru ca publica articole despre afaceri de coruptie petrecute in actuala administratie. Parerea mea este ca – paradoxal -, in loc sa dauneze PSD-ului, presa joaca un rol plin de foloase chiar pentru acest partid. Ar putea fi mai rau daca presa nu ar fi stiutul ciine de paza. Pina la urma, PSD beneficiaza primul de obstacolul pe care il ridica presa in fata coruptiei. Presa constituie – chiar daca timid si adesea fara consecinte – un cordon sanitar.

Nastase isi doreste probabil un alt tip de partid. Mai aproape de cel social-democrat german sau de cel laburist al lui Blair. Deocamdata, guverneaza/defileaza cam cu cine poate. Ca sa schimbe ceva in acest partid supradimensionat, trebuie intii de toate sa aseze altfel piesele de domino. Si, daca nu rezolva chestiunea coruptiei generata de detinerea unei puteri atit de mari, cred ca ii va fi imposibil. PSD a convocat pentru vara asta trei mari reuniuni regionale. Una a inceput ieri, luni, la Sibiu pentru Transilvania. Urmeaza Moldova si Muntenia. Departe de a fi de rutina, cele trei intilniri sint organizate intr-un moment delicat pentru PSD. Ele au un caracter urgent. Pina cind situatia nu scapa de sub control si va fi prea tirziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS