11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Doua lozuri

Cine a avut timp si ocazia de a privi joi dimineata la televizor a putut asista la doua evenimente ce pareau a fi niste loterii.

La Vulcan, miza cistigului era viata unor mineri blocati in subteran; la World Crown Plaza, miza o constituiau vilele de protocol de la Neptun.

Spectacolul de la Vulcan era zguduitor; mineri cu arsuri grave internati in spital, barbati si femei imbracati saracacios stind la gura minei. Femei care stiau ca sint deja vaduve si femei care stiau ca ar putea fi si ele in curind. Copii stingheri, oameni sarmani, saracie si lacrimi… multe, multe lacrimi.

Dincoace, oameni imbracati la Armani, cu pantofi de 2.000 de dolari perechea, avind la mina ceasuri ce valorau cit o masina, isi disputau vilele fostei nomenclaturi si-si afisau ostentativ opulenta si bogatia.

Costul unei vile adjudecate? Cu TVA, peste 30 de miliarde. Salariul meu pe cinci secole! Valoarea alocatiei pentru un copil de miner? Nu v-o spun, ca mi-e rusine.

Nu acuz, ci doar constat. Nu trebuie sa intelegeti ca cer sa se ia bani de la bogati si sa se dea la saraci. Acuz insa situatia inversa; caci prin impozitele impovaratoare, prin marirea cheltuielilor de intretinere si a serviciilor publice, se iau bani de la saraci; si din acestia, o buna parte, prin fraude, escrocherii si furt, ajunge la cei bogati.

Este absolut normal si chiar necesar ca intr-un stat democrat sa se dezvolte o patura de oameni avuti, a caror bogatie sa fie dobindita prin munca cinstita, inteligenta, talent, spirit de initiativa. Dar la noi toate marile averi au fost dobindite oare astfel? Nu apare zilnic in ziare mentionat un nou caz de frauda, furt, mita?

Sint absolut convins ca, pentru a deveni o tara bogata, Romania are nevoie de o patura de oameni avuti, dispusi sa investeasca in dezvoltarea economiei sau a altor sectoare fundamentale. Dar nu sint deloc de acord ca imbogatirea unora sa se faca pe seama saracirii celor multi.

In timp ce unii zvirleau zecile de miliarde, intr-un bloc obisnuit locatarii i-au sechestrat pe cei ce venisera sa inchida apa calda. Desigur, sint multi rau-platnici. Dar dupa ce inalte personalitati ale statului au constatat ca pentru multi cistigul lunar nu acopera cheltuielile de intretinere, nu s-a inteles ca sint multi care nu au de unde sa plateasca?

Intr-un ziar de azi, alaturi de nota care contine enorma suma totala realizata la licitatie, era o stire in care se insera comunicatul autoritatilor ca nu s-au gasit bani pentru imbunatatirea salarizarii in invatamint.

Pai, cind auzi toate astea, nu te stresezi? Ca si palmierii din Mamaia! Ca de palmieri aveam nevoie, ca tot sintem in pom!

Si nu-ti vine sa strigi aidoma lui Lefter Popescu? „Viceversa, viceversa!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS