8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNimic despre Afganistan

Nimic despre Afganistan

Nu se mai aude nimic despre Afganistan. Trupele americane si aliate sau cvasialiate, asa cum este Romania, sint in continuare in Afganistan, cautindu-l pe Osama bin Laden, omul declarat inamicul mondial nr.1 anul trecut. Dar bin Laden nu apare, nu i se da de urma. Nu se gasesc nici teroristii care au lovit turnurile din New York cu avioane de pasageri. Ba chiar se publica in serie carti care ne spun ca totul a fost o inscenare.

Consecintele loviturii teroristilor si razboiului din Afganistan se vad insa pretutindeni. Rusia este invitata sa se alature NATO. NATO isi schimba nu numai structura, prin admiteri succesive, dar si orientarea. Dintr-o asociatie de state care sprijineau teoria umbrelei nucleare si a barajului in fata Uniunii Sovietice s-a ajuns la teoria NATO ca organizatie de securitate a emisferei nordice a Pamintului. O alta teorie a fost inlaturata, deoarece nu a avut mare succes. Dupa caderea comunismului si a Uniunii Sovietice s-a incercat un timp promovarea ideii ca Statele Unite ale Americii ar trebui sa joace rolul de jandarm mondial. Nu s-a putut merge prea mult timp pe aceasta teorie. Europenii nu au dorit o suprematie mondiala a SUA, rusii si chinezii la fel. Iar americanii de rind care voteaza la fiecare patru ani nu au vrut in nici un fel ca soldatii lor sa moara pe paminturi straine pentru cauze obscure. Asa ca s-a ajuns la ideea de care beneficiem si noi ca tara: largirea NATO, incorporarea Rusiei, eliminarea arsenalelor nucleare invechite, cresterea informatizarii razboiului. Din nou tehnologia dicteaza modul de organizare a armatelor lumii. Armatele avansate se preocupa continuu de informatizare, comunicatii electronice, controlul fluxului de informatii generat de adversar. Chiar si lupta impotriva terorismului foloseste mai multi specialisti in calculatoare decit soldati vopsiti cu dungi de camuflaj.

Razboiul din Afganistan a grabit coagularea teoriei ca NATO trebuie largita, ca Rusia trebuie primita, ca interesele tuturor sint mai bine aparate daca fostii adversari isi pun sistemele si comanda la un loc. Ca urmare, intii rusii, apoi si noi, romanii, vom face parte din aceste structuri. Am putea spune ca atacul terorist a grabit intrarea Romaniei in NATO sau, cel putin, a marit sansele Romaniei de a face parte din NATO. Daca valorificam sau nu aceste sanse inca este sub semnul intrebarii. Sper sa nu facem iar o nefacuta.

Ce se intimpla insa in Romania? Vechea poveste. Guvernul Nastase a preluat puterea executiva in decembrie 2000, a incetinit inflatia, a grabit cresterea economica si imediat s-au vazut rezultatele. Opinia publica l-a creditat in vara lui 2001 cu mai multa incredere decit in decembrie 2000, cind cistigase alegerile. In decembrie 2001 ni s-au ridicat vizele pentru statele Schengen. Dar aceasta cerere publica sau punct de pe agenda publica avea numai 7%. Ca urmare, nu s-au vazut efecte opinional prea puternice. Intre timp, inflatia continua sa mearga, chiar daca la cote reduse fata de 2000 sau 2001, taxele pe salarii sint in continuare foarte ridicate, la fel asigurarile sociale, mediul economic se misca din ce in ce mai greu, iar impozitele pe export cresc. Chiar daca in noiembrie intram in NATO, chiar daca Raportul Parlamentului European ne va fi din nou favorabil, chiar daca se elimina neintelegerile pe acordul PSAL II, anul 2003 ar trebui sa fie anul politicii interne. Coruptia, inflatia, cresterea economica, deficitul bugetar, taxele pe salarii, calitatea serviciilor publice, in special invatamintul, justitia, sanatatea, ramin in continuare pe agenda publica drept puncte fundamentale. Victoriile in politica externa, intr-adevar impresionante in ultimele 14-15 luni, nu vor avea nici un efect notabil la alegerile din 2004. Atunci, oamenii vor judeca din nou, cu mintea lor, cine este capabil sa puna capat coruptiei, sa imbunatateasca educatia, sanatatea, justitia, politia, pompierii, sa alunge cersetorii de pe strazi, sa reduca infractionalitatea. Si s-ar putea sa avem din nou mari emotii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS