11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRecviem pentru o iubire albastra

Recviem pentru o iubire albastra

Cum toate lucrurile merg anapoda in tara asta, fotbalul nu putea face exceptie; si nici n-o face. Cel putin la noi, in Craiova.

Dar cum toata lumea se pricepe la fotbal, nici eu nu puteam face exceptie; si ma simt obligat sa-mi expun opiniile. Chit ca nu stiu daca ele vor interesa pe cineva.

In spatele unui sport atit de indragit, care a adus atitea satisfactii oamenilor simpli din Oltenia si nu numai, se ascund orgolii si grandomanii care sint daunatoare, in primul rind celor care le manifesta. Rezolvarea actualei stari de lucruri necesita o abordare inteligenta, rationala si responsabila a lucrurilor.

Acceptam necesitatea unor noi stari de lucruri, dar, in acelasi timp, refuzam sa admitem lucrurile in complexitatea lor, ci numai in aspectul care ne convine.

Intr-o economie de piata, patronul este singurul in masura sa decida, in limitele legalitatii, asupra atitudinii sale. Astfel, domnul Netoiu este liber sa procedeze cu echipa care este proprietatea sa, asa cum crede de cuviinta, in limitele reglementarilor in care aceasta activitate a fost incadrata. Ca unora dintre noi nu le convin unele lucruri este treaba noastra. Este si dreptul fiecaruia insa de a-si exprima opiniile, de a-si expune parerea; nu prin insulte si nu prin injuraturi. Mai ales ca injuraturile trebuie meritate si uneori sint de preferat laudelor ipocrite.

In conflictul acut iscat in jurul fotbalului craiovean, persoanele implicate trebuie mai intii intelese si apoi acuzate.

Domnul Netoiu este proprietar si este normal sa ceara sa fie tratat ca atare. Chiar daca maniera in care cere acest lucru este uneori discutabila, trebuie sa intelegem ca aceasta se datoreaza si deformarilor cauzate de vechea si actuala sa profesie. Actualmente, dinsul este un om bogat intr-o tara plina de umili saraci. Ori bogatia proaspata determina un anumit grad de agresivitate in comportament, menit sa creeze impresia unei valori personale. De aceea dinsul mereu mentioneaza sumele cheltuite cu echipa, ba mai mult, intr-o emisiune la OTV remarca faptul ca primarul Bulucea are pantofii scilciati. Aroganta sa l-a indepartat de public. Nu e vorba de cei 40 pe care dinsul ii caracterizeaza drept „golani“ si care au drept principala preocupare de a-l injura; daca ar avea in schimb de partea sa 40.000 de spectatori entuziasmati, fericiti, ce-ar mai conta cei 40 de derbedei?

Este adevarat ca, mereu tracasat, acuzat, injurat, domnul Netoiu reactioneaza omeneste, desi impotriva propriului sau interes; care ar fi acela ca stadionul sa fie mereu plin, iar echipa adulata, asa cum a fost odata.

Si la domnul primar se simte deformarea profesiei. Azi nu mai poti obliga pe cineva sa se supuna directivelor organelor centrale. Daca primaria a avut prudenta sa ofere activitatii cu domnul Netoiu un cadru legal si daca acest cadru legal a fost incalcat, atunci este treaba justitiei sa intervina: s-o faca. Daca nu, razboiul psihologic declansat este inutil, iar argumentele privind necesitatea tratarii problemei prin prisma patriotismului local n-au valoare juridica; au, este drept, o valoare morala. Dar ele nu pot fi impuse, ci doar propuse domnului Netoiu. Si daca sint propuse cu putina diplomatie si deferenta nu cred ca n-ar avea un ecou la domnul Netoiu, care, cred, este suficient de inteligent ca sa-si dea seama de propriile sale interese.

Departe de mine ideea de a da sfaturi sau pretentia de a enunta adevaruri absolute. Dar locuiesc de aproape 40 de ani in orasul acesta, timp in care am slujit Universitatii acestui oras; si nu pot ramine indiferent fata de echipa care ii poarta numele; nu stiu in baza carui drept juridic sau moral.

Am fost de multe ori pe stadion si am avut relatii de amicitie cu multi dintre jucatorii de altadata. Adesea ma plimb pe stadion; si cred ca daca gazonul lui a ramas verde este si pentru ca a fost udat de sudoarea a zeci si zeci de jucatori, multi dintre ei uitati, dar care isi dadeau sufletul pe teren pentru victoria echipei. Vi-i mai amintiti? Strimbeanu, Ivan, Oblemenco, Neagu Decebal, Nita, Gaboras, Minca, Pilca, Stefanescu, Boc, Marin Marcel, Iulica Popa, Crisan, Deselnicu, Martinovici, Balaci si multi altii.

Nu-i putem „clona“ cind avem atita talente? Nu putem face totusi ceva, domnule Netoiu? De ce sa spuna iubitorii de fotbal „nu mai venim pe stadion pina nu pleaca Netoiu“ si sa nu spuna „nu mai venim pe stadion daca pleaca Netoiu“?

De ce sa nu dam bucuria dorita oltenilor nostri? Caci, daca cerul de deasupra stadionului este atit de albastru, aceasta se intimpla fiindca el ascunde intr-insul uralele, sperantele si ceva din sufletele zecilor de mii de spectatori de altadata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS