11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Inceput furtunos

Anul politic 2002 a demarat furtunos. Asa va fi tot anul, dupa cum se arata semnele. Decizia de dizolvare a Consiliului Capitalei a surprins. Este, evident, o mutare abila si prompta. Si nu in ultimul rind spectaculoasa. O surpriza chiar. Nastase a facut ceea ce trebuia sa faca. Deciziile consiliului erau contestate in instante. Nu intimplator s-a ajuns aici. In toiul sfidarii primarului general Basescu, consiliul a ignorat faptul ca se afla alaturi de lege. Or fi fost oamenii PSD suparati pe guralivul primar, dar aceasta opozitie dura trebuia sa se desfasoare in limitele legale stricte. Aspectul a fost ignorat in fierbinteala luptei politice, asa cum s-a si vazut. Guvernul s-a sesizat, neavind incotro. El e obligat sa aplice legea si a facut ce se impunea. A fost o capcana in care membrii consiliului din partea PSD au cazut astfel singuri, fara sa anticipeze ca situatia va ajunge aici. Nastase a actionat decis. Nici nu avea alta solutie.

In plus, i-a si convenit. Campania anticoruptie risca sa ramina asa cum stiam: „coruptie fara corupti“. Dizolvarea consiliului poate fi infatisata opiniei publice ca un avertisment dat coruptilor. In toate orasele din tara, consiliile sint de fapt niste gasti unde se desfasoara cele mai obscure si banoase afaceri. Diurna de consilier este un mizilic. De fapt, in spate se afla afaceri pe picior cu serviciile pe care primariile le cumpara. Sa ai o primarie drept client si sa ai un contract de asfaltare sau de ridicare a gunoaielor inseamna ca ti-a pus Dumnezeu mina in cap. De unde, inghesuiala teribila a tot felul de naimiti, dornici sa se afle pe listele unor partide cu sanse in alegeri. Multe din aceste pozitii se cumpara cu bani grei. O data ajunsi prin consilii, norocosii alesi se grabesc sa isi scoata pirleala, adica marile si micile cheltuieli de campanie pe seama banului public. Cetatenii sint ignorati si au numai de pierdut in acest sistem. Banii negri, spaga, licitatiile blatuite, traficul de influenta, conflictul de interese etc. fac legea.

Nastase stie foarte bine ca are sanse sa cistige in 2004. Pentru asta trebuie sa indeplineasca niste conditii. Una dintre ele este succesul in lupta contra coruptiei. Daca PSD va avea imaginea unei administratii corupte, atunci sansele de a reedita bravura din 2002 se cam duc pe apa simbetei. Or, deja presa e plina de afaceri de proportii. Iata ultima, SOV – Vacaroiu – BRS. Si lucrurile sint abia la inceput. In urmatorii ani, sigur numarul acestor scandaluri politico-economice se va mari de multe ori. Nastase a tinut sa dea un atac preventiv. El a cistigat beneficiul de imagine, aratindu-se ferm si pozind in adversar al coruptiei. Dar pina unde poate el sa mearga? Poate sa isi ridice partidul in cap? Multi intra in politica pentru beneficii subterane, pentru sansa de a face bani. Acum, dupa patru ani de opozitie, multi vor sa se bucure de avantajul de a fi la putere. Nastase stie acest lucru. Va putea el sa le dea peste degete coruptilor din propriul partid? Cu siguranta ca va incerca sa scuture PSD la esaloanele mici si medii. Dar sus, la virf?

Ce se intimpla acum la Bucuresti e si calcul politic. Nastase spera sa obtina mai multe locuri de consilieri decit in vara 2000. E sigur ca PSD nu are inca un candidat capabil sa il bata pe Basescu. Este si cauza pentru care nu liderul PD a fost demis, ci consiliul. Nu e un secret, Nastase si Basescu vor fi candidati prezidentiali in 2004 si cei doi incearca de pe acum sa isi asigure blockstarturi bune. Decizia premierului este si un atac pe directia Dan Mircea Popescu, ministrul industriilor, liderul organizatiei municipale a PSD. E evident ca alcatuirea listelor pentru alegerile anticipate va fi terenul unei lupte de culise intre diverse grupuri aflate in competitie in partidul de guvernamint.

Alegerile nu vor stirni cine stie ce patimi. Prezenta la urne va fi simbolica. Dar oricum este prima incercare de forte de dupa alegerile din noiembrie-decembrie. Posibil ca PNTCD sa dispara din consiliu. E de vazut si comportamentul electoral al PNL si PD. Vor merge impreuna sau vor prefera sa participe separat?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS