13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Lupul moralist

Domnul Vacaroiu a oferit in ultima vreme un spectacol destul de trist. Ma asteptam ca, dupa dezvaluirile facute de un mare cotidian, presedintele Senatului sa dea unele explicatii cit de cit plauzibile. Nu plec deloc de la prezumtia de vinovatie. Stiu ca jurnalistii, uneori, in cautare de tiraj, mai ingroasa lucrurile. Alteori nu au informatiile cele mai corecte sau fabuleaza. Se intimpla si la case mai mari. Dar singura replica a domnului Vacaroiu a fost intentarea unui proces. Ca o contrapropaganda, a dat si declaratii ciudate privind periculozitatea coruptiei. Si-a si gasit fraierii. Adica nimeni nu vede, nimeni nu aude. Nu era nici omul, nici locul, nici momentul. S-a erijat domnul Vacaroiu asa, peste noapte, in mare campion al acestei lupte cu balaurul, lupta care nu se mai termina? Frumos! Numai ca altii ne cred mai putin. Ambasadorul american ne avertiza saptamina trecuta ca nivelul coruptiei din Romania e atit de ridicat, ca s-ar putea sa ne ameninte serios sansele de a intra in NATO. Mai clar nu se putea.

Sigur, comedia politicienilor nostri, care una spun, alta gindesc si alta fac, ne exaspereaza pe toti. Chiar daca ne-am obisnuit cu grimasele, paradele, arlechinadele alesilor neamului, incepe sa fie cam mult. Am invatat la scoala fabula cu lupul moralist. Scandalul intra in logica stiuta din alte campanii. Cit cersesti voturile electoratului, te angajezi sa fii curat, sa nu bagi mina in banul public, sa combati coruptia… Cum ajungi la putere, te pui pe strins bani pentru zile negre, ca nu se stie niciodata. Azi esti, miine nu esti. Promisiunile sint uitate totdeauna dupa alegeri. Fiecare, cum poate, se pune pe capatuit. Deja presa, dupa ce a luat la refec vechea putere, incepe sa se uite cu atentie la puterea de acum. Afaceri dubioase incep sa iasa la suprafata. Si e abia inceputul. Cum a fost anul intii al actualului cabinet PSD, si presa si electoratul au privit cu toleranta ce se petrece. Dar perioada de gratie s-a sfirsit. Coruptia nu a disparut, conform promisiunilor de anul trecut, din campanie. Dimpotriva.

Imi amintesc tentativa lui Ovidiu Grecea de a face lumina in afacerile din citeva judete din Moldova. A fost inlaturat si trimis tocmai in Brazilia sa isi tina gura departe de tara. Presa, nu trece zi, publica zeci de fotografii cu vilele de 12-15 camere fiecare, apartinindu-le unor politai, vamesi, judecatori etc. Din salariul lor le-ar fi trebuit sute de ani ca sa poata plati asa „casute“. Si nimeni nu pare sa se sinchiseasca. Normal, de vreme ce si domnul Vacaroiu, presedintele Senatului, al doilea personaj in stat, nu se lasa mai prejos. Presa, pe faza, a publicat fotografiile. Asteptam o explicatie. Nu a venit nimic.

Sigur, sint prost impresionat de cortegiul de lideri PNTCD, care l-a insotit pe fostul ministru al agriculturii, Ioan Muresan, la Cotroceni. Mi-a amintit alt cortegiu. Lideri PDSR insotindu-l pe Bivolaru la Parchet. Guvernele vin si pleaca, dar afacerile dubioase ramin. Altfel spus, politicienii nostri sint oi in opozitie si lupi la guvernare. Campania anticoruptie mi se pare o cacealma, o joaca de-a v-ati ascunselea. Prinde bine sa vorbesti despre cinste, despre moralitate, mai ales in politica. Dar in spate se intimpla cu totul altceva. Se merge pe ideea ca hotul neprins e negustor cinstit. Si cine, ma rog, sa te prinda, cind esti la putere? Cind ai in mina politia, Parchetul, tribunalele. UE a semnalat recent faptul ca in Romania amestecul puterii politice in justitie este una dintre cauzele majore ale extinderii coruptiei. Corect. Cine sa lupte impotriva coruptiei? Asta-i intrebarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS