8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSfirsitul globalizarii?

Sfirsitul globalizarii?

Citva timp de la atacul terorist, s-a vorbit ca autorii ar putea proveni dintre protestatarii impotriva mondializarii. Pleda pentru o asemenea identificare valoarea de simbol a celor doua turnuri ale World Trade Center: aroganta financiara americana. S-a socotit astfel ca miscarile violente antimondializare alesesera drept tinta ceea ce ele considera chipul sfidator al Americii imbogatite pe seama altora, numerosi, neajutorati si saraci. Fixarea rapida a anchetei din SUA pe miliardarul traitor intre caprele din Afganistan a scos din ecuatie autorii miscarilor antimondializare. Nu stiu daca sinucigasii din Boeing-uri erau neamuri cu violentii revoltati de la Genova, greu de oprit din intifada lor moderna pina si de senilele blindate. O licarire de ajutor pentru a deslusi enigma ne-ar putea da dezvaluirile din ultimul timp. E clar astfel ca tinta principala a atacului au fost Gemenii. Pentagonul, desi lovit si el, s-a vazut impins in plan secund. Simbolul puterii militare a SUA nu pare sa se fi numarat printre dusmanii ostentativi. Se contureaza tot mai mult adevarul ca lovitura a vizat exclusiv valoarea de simbol. S-a dat ragaz televiziunilor sa vina pentru a putea transmite in direct a doua lovitura. Prabusirea celor doua cladiri s-a petrecut prin implozie, oferind astfel planetei spectacolul unei metafore dramatice: o America ajungind la pamint ca un castel din carti de joc. Atacul a fost astfel planificat incit numarul victimelor sa nu fie inspaimintator.

Indiferent insa de cine a pus la cale atacul, se vede clar acum ca momentul 11 septembrie constituie o grava lovitura data procesului de globalizare. Prin ei insisi sau prin altii, dusmanii mondializarii si-au atins intr-un fel scopul. Cum se intimpla asta? In primul rind, prin efectele in plan economic ale isteriei planetare, provocate de teama de eternitate. Cea mai afectata de neliniste se dovedeste a fi aviatia civila. Speriati la gindul ca ar putea ajunge nu pe aeroport, ci intr-un zgirie-nori, americanii, occidentalii, in general, nu se mai urca in avioane. Avionul constituie insa mijlocul de transport specific mondializarii. El a redus distantele, a accelerat tranzactiile, i-a raspindit in intreaga lume pe oamenii de afaceri. Decaderii avionului nu-i corespunde afirmarea unui alt mijloc de transport la fel de rapid, dar mult mai sigur. In aceste conditii, un mijloc de afirmare a mondializarii iese din joc. Si, cu aceasta, indiscutabil, procesul primeste o lovitura.

Din globalizare face parte indisolubila circulatia persoanelor pe intreaga planeta. Beneficiar al acestei realitati s-a dovedit pina acum turismul. Spun pina acum, deoarece, dupa 11 septembrie 2001, turismul mondial se confrunta cu mari probleme. Si anterior turistii occidentali, cei americani, indeosebi, fusesera tinta fundamentalistilor islamici. Victimele din Egipt ale organizatiei „Fratii musulmani“ stau marturie la inversunarea cu care fanaticii religiosi din multe tari ale lumii a treia si-au propus sa loveasca in turism. Industrie considerata de ei ca aducatoare de apucaturi putrede monalicesti in lumea Islamului. Turismul planetar e considerat insa un pericol si de catre adversarii mondializarii. Ecologistii, parte indisolubila a acestui front, acuza turismul de poluarea naturii. Traditionalistii arata cu degetul spre uniformizarea mondiala, produsa de calatorul caruia i se pun la dispozitie valori falsificate in numele distractiei necesare. Recent, responsabili ai turismului international s-au intilnit la Seul pentru a discuta consecintele lui 11 septembrie asupra afacerii numarul unu a secolului XXI. Concluzia a fost nelinistitoare. De teama atacurilor teroriste, oamenii incep sa evite deplasarea in locuri departate de propria casa, indeosebi in cele suspectate de a gazdui organizatii fanatice. Indiscutabil, marile firme de turism occidental scoteau profituri uriase din excursiile in tarile exotice. Or, din cite se vede, tocmai acestea sint evitate de catre vestici. Turismul e o institutie tipica globalizarii. Lovitura pe care i-a administrat-o atentatul se indreapta direct spre procesul mai amplu al transformarii Pamintului intr-o economie unica.

Mondializarea va fi slabita, desigur, si de masurile deja luate de administratia americana impotriva terorismului international. Prima – si cea mai discutata – se refera la posibilitatea de a controla conturile bancare din orice tara a lumii la primul semn ca ar avea vreo legatura cu terorismul. Nu incape nici o discutie ca fluxul de capital, in ipostaza sa de realitate a mondializarii, se bazeaza pe secretul bancar. Daca in orice moment un cont poate fi deconspirat sub pretextul marelui razboi, mai mult ca sigur multi vor sovai sa mai apeleze la banci straine, nesigure din punct de vedere al secretului. Globalizarea capitalului primeste astfel o lovitura. Micsorarea circulatiei planetare a persoanelor e o alta consecinta a luptei declansate impotriva noului dusman. In America, in toate tarile occidentale, se iau masuri drastice impotriva imigratiei ilegale, dar si impotriva venirii celor din lumea a treia. Globalizarea se fundamenta pe posibilitatea ca forta de munca ieftina sa fie impartita. Acest avantaj e pus acum sub semnul intrebarii.

Sint doar citeva elemente ale noii ordini mondiale de dupa atentatul terorist. Urmarindu-le, ai impresia ca 11 septembrie a fost calculat exact pentru a submina procesul de globalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS