Acasă Opinii Stiri diverse

Stiri diverse

Ion Iliescu propune punerea la dispozitia NATO a spatiului aerian, maritim si terestru

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii propune sa se puna la dispozitia NATO, in sprijinul unei eventuale operatiuni de raspuns impotriva teroristilor, spatiul aerian, terestru si maritim national, se arata intr-o scrisoare pe care presedintele Ion Iliescu a trimis-o ieri presedintilor celor doua Camere ale parlamentului. In spiritul prevederilor articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, Romania poate pune la dispozitie, la cererea Aliantei, pentru actiuni militare in afara teritoriului national, fortele declarate disponibile pentru aceasta in anul 2001, se arata in comunicatul citat.

Serviciile secrete pakistaneze promit sprijin Washingtonului

Seful serviciilor de informatii pakistaneze, generalul Mahmood Ahmad, a avut, la Washington, intilniri cu responsabili americani, in cadrul carora a promis cooperarea Islamabadului, a anuntat ieri senatorul american Joseph Biden. „I-am spus generalului ca pakistanezii trebuie sa decida in ce tabara sint – fie ne sint prieteni, fie dusmani“, a declarat senatorul Biden. Pakistanezii „vor fi foarte cooperanti, in masura posibilitatilor. Este o contributie pozitiva la edificarea coalitiei noastre“, a afirmat Biden, care detine presedintia Comisiei pentru afaceri externe din Senat. Pakistanul este una din putinele tari care a recunoscut regimul fundamentalist al talibanilor, care il adaposteste pe miliardarul de origine saudita Osama bin Laden, considerat unul din suspectii ultimelor atentate din SUA.

Congresul a avertizat ca bin Laden va ataca

Un raport al Congresului avertiza, cu o zi inaintea producerii atentatelor, in privinta riscului unui atac din partea lui bin Laden impotriva Statelor Unite chiar pe teritoriul acestora. Precedentele atentate, atribuite miliardarului de origine saudita, refugiat in Afganistan, „conduc la presupunerea ca aceasta retea intentioneaza sa atace chiar in interiorul Statelor Unite“, se afirma in acest document de aproximativ 30 de pagini, dat publicitatii pe 10 septembrie. Elaborat de serviciile de cercetare si documentare ale Congresului, raportul citat a fost „in intregime realizat inaintea atentatelor teroriste comise impotriva cladirii World Trade Center si a Pentagonului, pe data de 11 septembrie“, se afirma intr-o nota. Documentul citat are ca obiectiv „furnizarea de referinte de baza“ pentru parlamentari si alti responsabili americani, potrivit notei citate.

George Bush critica serviciile secrete americane

Fostul presedinte George Bush, tatal actualului numar unu de la Casa Alba, a criticat ieri activitatea serviciilor secrete americane, sugerind ca, in ultimii ani, acestea s-au concentrat pe supravegherea cu inalta tehnologie, in detrimentul colectarii de informatii din interiorul organizatiilor teroriste, relateaza cotidianul Los Angeles Times. Bush, fost director CIA, s-a intrebat, totodata, cum de cele 13 servicii americane de informatii, sustinute de un buget „antiterorism“ de 10 miliarde de dolari, nu au reusit sa detecteze la timp planurile de atac asupra obiectivelor din New York si Washington. Casa Alba a evitat sa comenteze afirmatiile fostului presedinte, spunind ca actualul sef de stat este ocupat cu urmarile atentatelor de marti.

Teroristii au inceput pregatirile pentru atentate cu cinci ani in urma

Teroristii au inceput pregatirile pentru realizarea atentatelor de marti de la New York si Washington cu cinci ani in urma, scriu, in editiile de ieri, ziarele La Stampa si Boston Globe, citind surse federale. Anchetatorii sint convinsi ca teroristii au initiat in 1996 planul de atac impotriva Statelor Unite. De la Boston au decolat doua dintre avioanele care au fost deturnate si au lovit turnurile World Trade Center din New York, iar politia a stabilit ca, in ultimele sase luni, teroristii au supravegheat in mod constant aeroportul din oras. Opt dintre teroristi au dormit in noaptea dinaintea atacului in hoteluri din zona Aeroportului din Boston. Cinci dintre acestia se bucurau in Arabia Saudita de o reputatie destul de buna pentru a putea intra in Statele Unite ca sa urmeze cursurile scolii de zbor din Florida.

Exit mobile version