Acasă Magazin Insula Moyenne: Cel mai mic parc național din lume

Insula Moyenne: Cel mai mic parc național din lume

Insula Moyenne: Cel mai mic parc național din lume

Majoritatea oamenilor care își cumpără propria insulă tropicală o fac în căutarea luxului. Brendon Grimshaw era diferit. La fel a fost și Moyenne, insula din Insula Moyenne pe care Grimshaw a cumpărat-o.

Grimshaw a venit pentru prima dată în Seychelles – un arhipelag de 115 insule din Oceanul Indian, dintre care doar opt sunt locuite permanent – ​​în vacanță în 1962. La acea vreme, era redactor care lucra pentru unele dintre cele mai mari ziare din Africa de Est. A fost o perioadă emoționantă în Africa și, ca parte a slujbei sale, a fost alături de noul lider carismatic și viitor președinte al Tanzaniei, Julius Nyerere. Dar Grimshaw căuta ceva mai mult decât o vacanță.

Tanzania își declarase independența cu un an înainte. Kenya avea să urmeze un an mai târziu; iar Grimshaw, un englez, a înțeles că locurile de muncă ca ale lui aveau să treacă în curând localnicilor. Știind că în curând va fi șomer, Grimshaw a căutat o nouă direcție în viață, una care să-l apropie de natură. El a visat să dețină pământ în Seychelles – în mod ideal, și-ar cumpăra propria insulă.

O insulă pentru 8.000 de lire

În primele săptămâni petrecute în Seychelles, Grimshaw a început să se întrebe dacă avea nevoie de o schimbare de plan. În penultima zi a vacanței sale, un tânăr l-a abordat în capitala Seychelles, Victoria. L-a întrebat pe Grimshaw dacă vrea să cumpere o insulă. Pur si simplu. Au călătorit împreună la Moyenne, un punct de 0,099 km pătrați, situat la 4,5 km în largul coastei de nord a celei mai mari insule din Seychelles, Mahé. Grimshaw s-a îndrăgostit imediat de tăcerea sa și de încurcătura sălbatică de vegetație. Era suficient de aproape pentru a fi accesibil de pe insula principală a Seychelles, și totuși la o lume distanță.

„A fost total diferit. A fost un sentiment special”, a spus el unei echipe de film documentar în 2009. „Acesta este locul pe care îl căutam.” La patru minute până la miezul nopții în ultima zi a vacanței sale în Seychelles, Grimshaw a semnat un acord de a plăti 8.000 de lire sterline pentru Moyenne. Insula era a lui.

O mică pădure tropicală

Moyenne este una dintre cele mai mici dintre insulele interioare ale Seychelles. Măsoară doar 0,4 km lungime și abia 0,3 km lățime, iar coasta sa se întinde pe mai puțin de 2 km. Cel mai înalt punct al său se ridică la o altitudine de doar 61 m deasupra marginii apei. Moyenne posedă același nisip alb paradisic și bolovani de granit care caracterizează atât de multe țărmuri din Seychelles.

La acea vreme, Moyenne era neglijată, afectată de intervenția nechibzuită oamenilor. Se spune că erau atât de multe buruieni, încât nucile de cocos nu atingeau niciodată pământul, iar păsările ocoleau insula.

Britanicul și-a propus să restaureze frumusețea naturală a insulei, ceea ce s-a dovedit a fi mult mai dificil decât cumpărarea ei, potrivit BBC.

Acesta a început prin a restabili frumusețea naturală a insulei și a preveni supradezvoltarea. Și-a construit o casă modestă unde a locuit și a încercat să creeze paradis natural care să reziste și după ce el nu va mai fi.

Astăzi, insula este îngrijită de Moyenne Island Foundation, care încearcă să ofere vizitatorilor o experiență unică și liniștită, menținând-o ca pe un refugiu nedezvoltat, cu trasee naturale, un muzeu și un restaurant.

Citește și: Republica Moldova sub cod portocaliu de ninsoare și vânt puternic

Exit mobile version