Acasă Magazin Auto Vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la...

Vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la RAR

Vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la RAR
Vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la RAR

Vânzarea unei mașini va fi condiționată de un document obținut de la RAR. „RAR Auto-Pass” este valabil pentru 60 de zile și trebuie obținut de vânzător, potrivit unei legi adoptate marți la Camera Deputaților.

„RAR Auto-Pass” reprezintă documentul care va fi necesar la momentul întocmirii actelor de vânzare al unei mașini, fie că vânzătorul este o persoană fizică sau una juridică. „RAR Auto-Pass” reprezintă istoricul datelor mașinii din evidențele RAR, inclusiv numărul de kilometri din bord, inspecțiile tehnice și intervențiile de pe autovehicul.

Măsură gândită pentru a opri falsurile de pe piața auto

Este o măsură gândită pentru a opri falsurile de pe piața auto. Într-o vreme mașinile samsarilor erau vândute în cele mai multe cazuri cu kilometrajul dat înapoi, conform stirileprotv.ro.

Potrivit proiectului adoptat, Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Registrul va fi constituit din informațiile obţinute de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR. Acestea implică identificarea vehiculului rutier, efectuarea inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al stațiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, va fi constituit din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare; din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislaţiei în vigoare care desfășoară activități de reparaţii, de întreținere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, denumiţi în continuare operatori economici autorizaţi, precum și din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, arată profit.ro

Ce va conține „RAR Auto-Pass”

Astfel, „RAR Auto-Pass” va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

Domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins

În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

Proiectul mai prevede că domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule rutiere prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

Proiectul de lege mai urmează doar să fie promulgat de Președintele României.

Citeşte şi: Stradă umplută cu treceri de pietoni la Târgu Jiu

Exit mobile version