Acasă Magazin Carnavalul de la Nisa va începe vineri

Carnavalul de la Nisa va începe vineri

Carnavalul de la Nisa va începe vineri
Carnavalul de la Nisa va începe vineri

Peste 200.000 de spectatori sunt aşteptaţi începând de vineri la Carnavalul de la Nisa, în sud-estul Franţei, unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din lume, care a ajuns la cea de-a 150-a ediţie şi doreşte să îşi regăsească frenezia de dinaintea pandemiei de COVID-19, după modelul „fratelui său geamăn”, Carnavalul de la Rio de Janeiro, informează AFP.

Motor al economiei de pe Coasta de Azur, acest festival cu participare internaţională, creat în 1873, generează încasări de 30 de milioane de euro şi 1.800 de locuri de muncă directe.

Carnavalul de la Nisa va avea loc în perioada 10-26 februarie

După anularea sa din 2021 şi organizarea într-un format redus anul trecut, impuse din cauza pandemiei, publicul va putea să revină în format fizic la ediţia din 2023, care va avea loc în perioada 10-26 februarie. Spectatorii poartă costume supradimensionate şi dansează pe care alegorice, de pe care sunt lansate peste 20 de tone de confetti şi flori.

„Suntem puţin stresaţi, dar nu suntem în întârziere”, a declarat Jean-Pierre Povigna, în vârstă de 17 ani, reprezentant al celei de-a cincea generaţii din una dintre cele patru familii de „carnivalieri” din Nisa, cărora le revin „onoarea şi privilegiul” de a construi carele alegorice.

Ar putea să atragă peste 200.000 de spectatori

Afişând un grad de ocupare a tribunelor de 95% cu o săptămână înaintea semnalului de deschidere, ediţia din 2023 a Carnavalului de la Nisa, unul dintre cele mai importante trei evenimente de acest fel din lume, alături de cele organizate la Rio de Janeiro şi la Veneţia, ar putea să atragă peste 200.000 de spectatori, afirmă primarul oraşului francez.

Accesul în tribună se face contra cost

De notat că accesul în tribună se face contra cost (începând de la 28 de euro pentru un adult) cu excepţia participanţilor care sunt „în întregime deghizaţi”.

Având ca temă „Comorile lumii” şi un „rege” care tronează între copii ale Mausoleului Taj Mahal, Turnului din Pisa şi Statuii Libertăţii, Carnavalul de la Nisa a acordat în acest an statutul de invitat de onoare oraşului Rio de Janeiro, care este înfrăţit cu oraşul natal al revoluţionarului Giuseppe Garibaldi (1807-1882), considerat un erou al independenţei popoarelor lumii, mai ales în Brazilia.

Un car alegoric a fost alocat special pentru doi invitaţi din Brazilia, Gabriel Haddad şi Leonardo Barra, iar Villa Massena, situată pe celebra Promenade des Anglais, va găzdui timp de o lună o expoziţie de costume ale marilor şcoli de samba braziliene.

Un alt moment important al ediţiei din 2023 este „Queernaval”, care programează pe 17 februarie cel mai mare carnaval gay din Franţa, un eveniment lansat în 2015 şi care revine în format fizic în acest an.

Exit mobile version