Acasă Magazin Casa si gradina Florile de primăvară se plantează toamna

Florile de primăvară se plantează toamna

Florile de primăvară se plantează toamna
Florile de primăvară se plantează toamna

Pentru a avea o grădină cu flori frumoase primăvara, ea trebuie pregătită cu jumătate de an înainte. Toamna este cea mai bună perioadă pentru a planta multe dintre florile care vă vor bucură primăvara următoare. Odată plantați, bulbii vor intra în repaus vegetativ peste iarnă şi se vor trezi la viaţă odată cu sosirea primăverii.

În alegerea bulbilor trebuie să țineţi cont de câteva aspecte:

  • verificaţi starea bulbilor; aceştia trebuie să fie fermi, tari, netezi, fără părți moi sau mucegăite
  • nu cumpăraţi sau sădiţi bulbi încolțiți
  • alegeţi bulbi cât mai mari; bulbii mici vor avea un procent scăzut de înflorire, iar florile lor vor fi mici.

Lalelele
Lalelele sunt printre cele mai frumoase flori de primăvară. Bulbii se plantează toamna, în intervalul septembrie-noiembrie sau chiar decembrie, dacă pământul nu este înghețat. Este o plantă perenă, care supravieţuieşte şi în condiţii vitrege.

Bulbii se plantează în gropi adânci de 10-12 cm, cu partea rotunjită în jos. La baza gropii se pune un strat de 2-3 cm de pământ mărunțit, iar gropile se fac la distanță de 10-12 cm. Lalelele cresc foarte bine la umbră, însă suportă și soarele.

Îngrijirea lalelelor este simplă. Florile se taie când se usucă, pentru a evita că plantă să formeze fruct. În acest fel energia se duce în bulb. Bulbii se scot din pământ când frunzele sunt uscate. Se curăţă de pământ și se depozitează în spații aerisite, răcoroase, până în toamnă, când se vor replanta în alt loc decât în anul anterior.

Narcisele
Narcisele sunt flori frumoase şi parfumate, cu bulbi pereni, rezistenţi la ger. Preferă zonele însorite sau parțial umbrite și nu suportă solurile grele, cu multă umezeală, unde bulbii pot putrezi.

Bulbii de narcise e bine să fie plantaţi mai devreme decât cei de lalele. Se plantează la o adâncime de 12-15 cm, la o distanță de 5-10 cm.

Zambilele
Bulbii de zambilă se plantează la fel ca aceia de lalele, la adâncimi de 12-15 cm şi la distanță de minimum 10 cm. Adâncimea de plantare este influențat și de mărimea bulbilor. La fel ca bulbii de lalele, zambilele se scot când frunzele s-au uscat, se curăţă bulbii și se depozitează în locuri răcoroase și aerisite.

Irişii
Stânjeneii sau irişii se îndesesc pe măsură ce planta îmbătrâneşte, astfel că trebuie mereu răriţi. Pentru plantare se aleg doar bulbii sănătoși și nu foarte bătrâni. Se plantează la o adâncime de 15 cm şi la distanță de 25-30 de cm, într-un amestec de pământ, turbă și nisip.

Freziile
Freziile sunt flori deosebite, cu un parfum foarte plăcut. Se recomandă plantarea bulbilor toamna, într-o zonă luminoasă, în pământ bine drenat, ușor, eventual cu adaos de nisip și gunoi de grajd. Pământul trebuie udat cu o zi sau două înainte și bine mărunțit.

Lăcrămioarele
Bulbilor de lăcrămioare le place pământul bine drenat şi locurile semiumbrite. Turba, compostul, rumegușul sau îngrășământul natural descompus sunt o alegere potrivită pentru alcătuirea solului.

Brândușele (Crocus)
Brândușele sunt flori nepretențioase, uşor de plantat, care înfloresc atât primăvara, cât și toamna. Brândușele de toamnă se plantează din august până în octombrie, iar cele de primăvară se plantează din septembrie până în noiembrie. Bulbii se plantează la o adâncime de 6-10 cm în pământ. Au nevoie de soluri bine afânate. După ce le plantăți, puneți deasupra pământului puțin nisip.

Ghioceii
Bulbii de ghiocei se plantează la 8-10 cm adâncime, toamna devreme, în pământ fertil. Alegeți un loc însorit sau parțial umbrit. Pot fi lăsaţi în același loc mulți ani, dar dacă vreţi să-i mutați sau înmulțiți, trebuie scoși din pământ când se ofilesc florile. Solul ideal trebuie să fie bogat în humus și să rețină relativ ușor umezeala.

Anemonele
Anemonele a nevoie de pământ reavăn, bogat în humus și bine drenat. Fiind sensibilă la umezeală și la temperaturile scăzute, se ezvoltă bine în locuri însorite. Tuberculii se plantează toamna sau primăvara devreme, în februarie-martie. Se pun la înmuiat cu o zi înainte şi se plantează la 5-10 cm adâncime, la o distanță de 10 cm unul de altul și 30 cm între rânduri.

Perioada optimă de plantare
Plantarea de toamnă a bulbilor de flori se face cu 20-30 zile înainte de primul îngheț pentru ca bulbii să poată înrădăcina bine. Dacă temperaturile scad foarte mult, suprafaţa plantată trebuie acoperită cu frunze uscate, pentru a proteja bulbii de îngheţ.

Bulbii trebuie udaţi o dată – de două ori, dar numai dacă toamna este foarte caldă şi secetoasă. Dacă plantarea se face pe sol umed, udarea nu mai este necesară.

Exit mobile version