16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentEclipsă de lună prin penumbră. Când va fi vizibilă în România

Eclipsă de lună prin penumbră. Când va fi vizibilă în România

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din acest an se va produse vineri seară și va fi vizibilă și din România. Maximul acesteia va avea loc la ora 22 şi 25 de minute, când aproape jumătate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna în momentul fazei de Lună Plină, atunci când Soarele este în opoziţie cu Luna. Fazele – Luna Nouă sau Luna Plină – se produc la fiecare două săptămâni, însă eclipse se produc, de regulă, de patru ori pe an. Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele trei corpuri.

Pământul are întotdeauna o umbră în spaţiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată şi o parte externă mai puţin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră, treptat, în umbra Pământului. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roşie închisă, numită „Lună sângerie”. Aceasta este o eclipsă totală de Lună, potrivit universetoday.

Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, avem o eclipsă de Lună prin penumbră. Penumbra nu cauzează modificări importante asupra astrului, adică nu se întunecă.


Amprenta de vizibilitate pentru eclipsa de vineri seara. Credit: NASA / GSFC / F. Espenak

Romînia, Brazilia, Africa de Vest și cea mai mare parte a Europei vor vedea eclipsa în curs la răsăritul lunii vineri seară, în timp ce restul Africii și cea mai mare parte a Asiei văd întreaga eclipsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS