Acasă Magazin 67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru

67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru

67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru
67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală a lansat, de curând, „Barometrul de Consum Cultural 2018. O retrospectivă a anului centenar“.

„Barometrul de Consum Cultural“ este un studiu la nivel naţional, care măsoară practicile, preferinţele şi tendinţele consumatorilor de cultură din România, conform adevarul.ro. Ediţia 2018 a studiului se concentrează pe analiza tendinţelor şi a practicilor culturale înainte şi după sărbătorirea Centenarului Marii Uniri şi pe reliefarea relaţiei între Cultură şi Educaţie.

Potrivit studiului, se remarcă o creştere cu 6 puncte a procentului de persoane care merg la cinematograf, de la 33% în 2016, la 39% în 2018, la fel cum a crescut şi consumul de spectacole de muzică şi divertisment, de la 43% în 2016, la 57% în 2018 (cel puţin o dată pe an). În ciuda creşterii numărului de spectacole, consumul de teatru a scăzut de la 37% în 2014, la 33% în 2018. Îngrijorător este faptul că 67% dintre români nu au văzut vreodată un spectacol de teatru. În schimb, 92% dintre cei intervievaţi se uită la televizor cel puţin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic.

Consumul de teatru, în scădere

Carmen Croitoru, managerul Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, a precizat că românii preferă evenimentele în aer liber: „Românii preferă festivităţile şi evenimentele în aer liber, ca de obicei. Consumul de teatru este într-o uşoară scădere. Aici există două-trei bariere identificate de noi. Pe de o parte, infrastructura care nu mai există în aceeaşi măsură la nivelul urban mic, şi, pe de altă parte, preţul biletelor sau calitatea spectacolelor. Deşi numărul de spectacole în perioada aniversării Centenarului Marii Uniri a crescut, numărul spectatorilor a scăzut. Românii au început să fie mai pretenţioşi şi trebuie să fim atenţi la acest lucru“.

Românii cheltuiesc, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură

Prezent la lansarea Barometrului, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a vorbit despre sumele pe care românii le cheltuiesc pentru cultură, în comparaţie cu cele de la nivel european: „Românii cheltuiesc în medie 27 de euro de persoană pentru cultură, în timp ce media europeană este de cinci ori mai mare. Cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata serviciilor TV şi mai puţin pentru procurarea altor servicii culturale“.

Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada 1 septembrie – 5 octombrie 2018, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani şi peste, printr-o metodă CAPI (interviuri faţă în faţă). Marja teoretică de eroare la nivelul eşantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Exit mobile version