Acasă Magazin Cum faci friptura de miel perfectă. Cât se ţine la cuptor ca...

Cum faci friptura de miel perfectă. Cât se ţine la cuptor ca să fie delicioasă şi de ce se unge cu grăsime şi unt timp de o oră

-

Reţeta celei mai gustoase fripturi de miel, nelipsită de pe mesele de Paşte, o regăsim în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom şi jurnalist Radu Anton Roman. Gătit cu grijă, preparatul va fi deosebit de gustos. Gospodinele trebuie însă să respecte întocmai paşii gătirii, potrivit Adevărul.
Ingrediente:
– 1 tavă suficient de mare (e păcat să tai mielul Domnului bucăţi)
– miel bun (6-8 kg fără blană) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor
– sare, piper
– 200 ml untdelemn
– 200 g unt
– 2 pahare vin alb
– 6 – 10 coroniţe de usturoi verde
– o căpăţână de usturoi vechi.
Mod de preparare:
Se pisează usturoiul. Mielul nu se spală, se şterge doar cu o ţesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet. Se freacă intens carnea cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei. Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul. Se unge cât de des cu grăsime carnea pentru a deveni şi mai gustoasă până prinde crustă şi culoare. Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa). Presarăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească.
Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

ȘTIRI VIDEO GdS

Adrian Iencsi: Mă bucur că am parte de un grup foarte bun

Antrenorul formaţiei secunde a Universităţii Craiova, Adrian Iencsi, a făcut bilanţul turului de campionat de la Liga a III-a, seria 3. „Mozambicanul“...

Bancul zilei

Bulă, urmărit de nemţi, neavând unde să se ascundă, s-a băgat într-o fântână: Neamţul: E cineva acolo? Bulă face pe ecoul:E...