10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCercetătorii au descoperit lacuri ''fantomă'' pe suprafaţa lui Titan, luna lui Saturn

Cercetătorii au descoperit lacuri ”fantomă” pe suprafaţa lui Titan, luna lui Saturn

Cercetătorii au găsit dovezi că în trecut lacurile de pe Titan, umplute cu hidrocarburi precum metan şi etan, scădeau în timpul verii satelitului natural. Dar o nouă analiză a datelor de la Cassini oferă primele imagini ale dispariţiei complete a lacurilor de pe suprafaţa corpului. Descoperirea acestor lacuri „fantomă” oferă noi indicii cu privire la singurul alt corp din Sistemul Solar cunoscut cu ciclu hidrologic.

Cercetătorii au descris în detaliu noua descoperire într-o lucrare publicată pe 15 aprilie în Nature Astronomy.

Shannon MacKenzie şi colegii săi au descoperit lacurile în dispariţie prin compararea observaţiilor de la Cassini de la două anotimpuri diferite din anul lui Titan, care durează 29,5 ani tereştri. La mijlocul iernii lui Titan din 2006, observaţiile au indicat că toate cele trei lacuri erau pline cu lichid. Dar atunci când camerele cu infraroşu ale navei spaţiale au observat lacurile în 2013, în timpul primăverii, toate cele trei lacuri au secat, scrie Science News.

„Faptul că nu arată deloc ca lichide cu instrumentele în infraroşu este ciudat”, a precizat MacKenzie de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory. Aceste lacuri ar fi fost puţin adânci, poate doar de câţiva centimetri.

Nu se poate spune din datele culese de Cassini dacă lacurile au dispărut de tot sau vor reapărea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS