16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin130 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin, simbol al filmului mut şi primul star al Hollywoodului

130 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin, simbol al filmului mut şi primul star al Hollywoodului

Câteodată, poţi să nu scoţi niciun cuvânt, şi totuşi să spui totul. Am fi putut să tăcem, şi să exprimăm într-un dans interpretativ semnificaţia acestei zile. Însă oricât de talentaţi am fi, nu am reuşi să fim la fel de expresivi ca el. Vorbim despre omul care a făcut o lume întreagă să râdă, cu un singur gest, Charlie Chaplin.
Charlie Chaplin s-a născut la Londra, dintr-un tată alcoolic și o mamă cu grave probleme psihice, părinți care au divorțat curând după nașterea lui. Bunica maternă era romă.
Băiatul era mutat de la un părinte la altul și și-a petrecut copilăria în confuzie și sărăcie. Perspective deloc promițătoare pentru ce avea să urmeze. Puștiul avea să schimbe total cinematografia, o nouă arta născută cam în același timp cu el.
Pleacă la Hollywood și-l cucerește în ciuda opreliștilor de tot felul. Ba că e comunist, ba că dă prea mulți bani pe peliculă, fiindcă obișnuia să tragă o scenă și de o sută de ori până ieșea perfect.
Spre final pleacă din America și moare în Elveția. Tragicomic, cadavrul lui este furat și se cere recompensă de 600 de mii de dolari.
Pe scurt, a pus un beton aproape indestructibil la temelia artei cinematografice.
La comediile lui mute, de multe ori triste, se râde și astăzi. Ceea ce e mare lucru în epoca stand-up-ului gălăgios și plin de cuvinte. Multe inutile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS