6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinActriţa Claudia Cardinale, la aniversarea de 81 de ani

Actriţa Claudia Cardinale, la aniversarea de 81 de ani

Claudia Cardinale s-a născut în Tunisia, la 15 aprilie 1938. Bunicul ei din partea mamei, pășise pe pământul tunisian venind din Sicilia cu o barcă și se ocupase cu construcția de ambarcațiuni de pescut în localitatea La Goulette. Tatăl Claudiei, sicilian și el era inginer la Căile Ferate. În copilărie visa să devină exploratoare, iar în adolescență se gândea să se facă învățătoare.
Într-o după-amiază, la ieșirea din Liceul Carnot, a fost abordată de un necunoscut, care i-a propus să joace într-un film documentar la care lucra. Astfel Claudia apare, discret ce-i drept, în „Lanțuri de aur”, suficient pentru ca Jacques Baratier, care pregătea în Tunisia primul său lungmetraj, să o remarce și s-o convingă să joace în „Goha” alături de Omar Sharif.
Memorabilul său rol din “Ghepardul”, alături de Burt Lancaster şi Alain Delon, rămâne poate cea mai bună interpretare a vieţii sale, însă cariera ei cinematografică a mers mult mai departe, cu roluri în Italia dar şi dincolo de ocean, la Hollywood, unde a devenit una din actriţele cele mai admirate.

La Hollywood a jucat în filme memorabile ca ‘The Pink Panther’ (1963), în regia lui Blake Edwards; ‘Circus World’ (1964), alături de John Wayne; ‘The Professionals’ (1966), sau ‘Don’t Make Waves’ (1967), împreună cu Tony Curtis.

În 1984, interpretează rolul amantei fostului dictator italian Benito Mussolini, Clara Petacci, în filmul ‘Claretta’, în regia soţului său Squitieri, fiind distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Veneţia în 1984.
Pe lângă ampla sa carieră cinematografică, Claudia Cardinale a jucat şi în teatru, debutând pe scenă în anul 2000 în regia lui Maurizio Scaparro, în piesa ‘La Venexiana’.
Din 1999, actriţa a fost numită Ambasadoare a Bunăvoinţei la UNESCO, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor femeilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS